Ако има храна, в чиято полза за здравето никой не се съмнява, то това са листните зеленчуци. Те са пълни с витамини, богати на важни минерали, както и на антиоксиданти.
Листните зеленчуци съдържат още фитохимикали, които са големи приятели на сърдечно-съдовата ни система, и естествени нитрати, понижаващи кръвното и стимулиращи притока на кръв. И ако това не ви е достатъчно: те са с ниско съдържание на въглехидрати и калории, така че на практика можете да ядете неограничено количество от тях.
Ето кои шест листни зеленчука задължително трябва да вмъкнете в менюто си:
Листно цвекло (манголд)
Защо имате нужда от него
Този зелен зеленчук е основен източник на два важни, по-малко известни антиоксиданти: сирингова киселина и кемпферол. Първият може да помогне за стабилизирането на кръвната захар, докато последният предпазва клетките от токсини, причиняващи рак, намалява възпалението и риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.
Как да го приготвите
Можете да го сотирате за кратко, за да запазите полезните вещества в него. Когато се охлади, го комбинирайте с любимите си храни.
Вижте останалите пет ето ТУК!