СПАНАКЪТ е известен с голямото съдържание на желязо, което се съдържа в хемоглобина, пренасящ кислород до всички клетки на организма. Той съдържа и огромните количества витамин С, Е, фолиева киселина, цинк, магнезий и калий.

Листата на зеленчука са много богати на белтъчини, въглехидрати, витамини В1, В2, В6, РР и по-малки количества витамин К, който влияе върху издръжливостта на нашите кости. Доказано е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват около половината дневна нужда от витамин С.

Спанакът не съдържа холестерол и мазнини.

В 100 г спанак има 23 калории, 70 мг натрий, 3 г протеини, 4 г въглехид-рати, 20% желязо, 16% витамин С, 210% витамин А, 14% калций.

За да по-добро приемане на желязо и калций, листният зеленчук трябва да се яде заедно с храни, богати на витамин С, като портокалов сок, домати или цитрусови плодове.

По традиция в сезона на спанака предлагаме и специално меню. Тази есен в Happy може да опитате Пиле с манатарки, киноа и спанак или Сьомга с манатарки, киноа и спанак.

Неведнъж сме ви разказвали за изключително богата на протеини зърнена култура от Южна Америка КИНОА. Тя е единственият природен продукт, който съдържа всички осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини, богата е на витамини B и E, цинк, желязо, калций, магнезий, манган, фосфор и умерено висока порция фибри.

Киноата е почти перфектният заместител на месото, поне по отношение на качество на белтъчното съдържание. Освен това е и много добър източник на калций, който е в много по-лесно усвоима форма, отколкото в прясното мляко например.

Новите предложения в есенното меню с киноа са две салати: Киноа с печени зеленчуци и тиквени семки и Киноа Табуле.
Вариацията на добре познатата салата с магданоз Табуле е още по-вкусна и полезна. Включва био киноа, белени домати, магданоз, мента, лимон и мус сирене Филаделфия.

В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Освен това, семките са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.

Магданозът е добър източник на фолиева киселина, която е един от най-важните В витамини, както и на витамин А, С и К, желязо и фолати.

Ментата е чудесен източник на манган, витамин С и А.

Заповядайте в Happy, за да опитате новите изкушения с тиква, спанак и други супер храни от цял свят – здравословни, ароматни и невероятно вкусни!