Да измислиш една рецепта не означава, че тя се е родила. Рецептите започват живота си, влизайки в кухните на хората. Ястията живеят само ако се готвят, само ако има кой да ги опита, да им се наслади, да ги оцени или подобри. Затова Лора и Стоян решават да съберат всичко в книга. Книга, която улавя настроенията на кулинарната година.

Рецептите са подредени по сезони, защото всеки плод, всеки зеленчук има "няколко седмици слава", в които вкусът е съвършен, а цената - достъпна. И говорят през цялото време за това, че не рецептите трябва да са водещи, а идеите.

Кулинарията богатее от въображението и смелостта да импровизираш. Затова Лора и Стоян си позволяват да издигнат няколко не толкова популярни продукта на "кулинарния пиадестал", а други, много обичани, на пръв поглед като че ли липсват. Но този "пръв поглед" лъже. Има ги, те са скрити в много варианти, по които можете да сготвите всяко едно ястие.

Тази книга е интересна, може да ви вдъхнови, да ви накара да сте смели в кухнята, да ви мотивира да се борите с кулинарното еднообразие, да ви бъде помощник и муза.


На дневно парти в книжарница „Хеликон“, заобиколени от изкушаващи ордьоври и „Гужер в четири варианта“ телевизионните виртуози Лора Найденова и Стоян Сейменски представиха пред българска публика своята първа кулинарна книга „Сезони в кухнята“.

Двамата кулинарни „магьосници“ разкриха тайната и вдъхновението в приготвянето на солените изкушения в четири различни варианта.

Премиерата на книгата се състоя в Деня на християнското семейство – 21 ноември, когато традицията повелява да се седне на трапезата с чаша вино в ръка и да се поднесе вкусно ястие и питка.

Книгата е събрала в себе си над 100 непознати, авторски рецепти, уловили аромата и уюта на всеки сезон. Всяка от комбинациите показва прекия път към малките радости в живота. Уникалната визия на снимките и съчетанието на продукти и аромати прави книгата настолна за всеки българин, който пази твореца в себе си.


„Сезони в кухнята“ е разделена на четири части, като всяка една от тях представя невероятна гама от вкусове за всеки сезон от годината. Така например „Разядка от сирене с див чесън“. Лятото ухае на „Сладолед от диня“ и „Пълнени патладжани“. Есента ни изкушава с „Пилешко филе с дюли и сметана“ и „Тосканска гъбена супа“. Сред зимните предложения на Лора и Стоян са „Салата от хрупкава тиква“ и „Пълнен шаран“.

Рецептите са достъпни и за онези от вас, които не умеят да готвят, но имат желание, защото разкриват детайлно технологията на приготвянето стъпка по стъпка, включвайки и необходимото време за готвене.