Автор
Woman.bg

Сезон 7 на „Игра на тронове“: Ще започваме ли?

„Ще започваме ли?“ С тази реплика не започва, а завършва първи епизод от новия седми сезон на „Игра на Тронове“. И това вероятно е най-подходящото изречение за описване едновременно на необходимостта от завръщане на любимия сериал (крайно време беше!) и усещането за ново начало, независимо че вече сме почти в края на сагата и ни остават едва 13 епизода (говори се, че „Сезон 8“ ще бъде само в 6 епизода...).

„Игра на тронове“ определено вече липсваше на заклетите фенове, които чакат повече от година, за да се докоснат до магията на измисления свят на Седемте Кралства. Само да припомним - премиерата на шести сезон беше през далечния април 2016.

А иначе кой от любимите и добре познати герои е авторът на споменатата по-горе реплика все още няма да издаваме, за да може повече хора да се насладят на първи епизод без спойлери.

„Новото начало“ на Game Of Thrones „избухна“ в 4 часа през нощта, но все още имате шанс да сте сред първите, които са го гледали в 21:00 в понеделник вечер по HBO Go. Призовавам ви да не пропускате – много скоро навсякъде ще започнат да пишат коя световна музикална звезда участва в новите сцени, под чие лице Аря Старк, която постепенно избива своите врагове, ще извърши ново масово убийство, как изглежда Джон Сноу като обединител и кое е прекрасното място, което ще намери Денерис по пътя си към властта.

Очаква се сблъсък на „титаните“ в сезон, който още от първата серия защитава заглавието си - „Огън и лед“. Или казано накратко, най-после драконите ще се изправят срещу настъпващия от север студ в епична битка. А между двата свята – горещия и ледения, някъде по средата, убедена, че светът е в краката й, е кралица Церсей – както винаги великолепна, както винаги безжалостна.

Моето лично усещане при гледането на новия епизод може да се опише с една дума – неочаквано вълнение, прерастващо почти във възторг.

Новите епизоди ще бъдат много интересни.

Не съм изпитвала толкова силна емоция към „Игрите“ вероятно от трети сезон насам. Да не говорим, че през шести сезон (който определено ми се стори най-слаб от всичките досега) и аз, както и много други фенове, усетих известна досада. Сюжетът ми се струваше съшит „с бели конци“, след като сериите започнаха да се отклоняват от оригиналните книги на Джордж Мартин (няма как – често филмите и сериалите, пък били те и мащабни като Game Of Thrones, се снимат по-бързо, отколкото пише авторът).

Но в новия сезон явно „Играта“ се връща в правилния път – битките се изострят, насилието и реализмът са на достатъчно високо ниво, че да вдигат адреналина.

Интригата е жива.

А красивите природни сцени придават изключителна достоверност на случващото се. Действително този път за снимките е използвана максимално естествена среда, в частност пейзажите на Испания и Исландия – двете крайни точни на европейския континент.

Иберийският полуостров с неговите зашеметяващи планини и морета е мястото, където Емилия Кларк в ролята на Денерис може най-добре да покаже актьорските си възможности. Исландия е сцена на зимните кадри и изглежда като естествена родина на Вала в история, която показва какво се случва, когато зимата вече е дошла в по-голямата част от измисления континент.

И ето – писмата отново пристигат по гарвани, Церсей е седнала в Трона от черни мечове (но къде й е чашата с вино? Нима е спряла да пие – това би било новина!), ето ги белите бродници с техните голи черепи и кухи очи, с техните анорексични потракващи кости. Стиснали мечове, те напредват – страшно безсмъртни, зловещо неизбежни.

Ето ги интригите за престола, които толкова напомнят истинската политика.

Ето властта на жените, ето силата на мъжете, ето Цитаделата, ето тайните и заключени древни книги... И не на последно място – ето я вярата, че никоя зима не трае вечно.

Не че не си го знаем, но съвсем друго си е, когато „Игра на тронове“ ни обрисува надеждата чрез великолепни замъци, които изглеждат като истински. Когато пожелаем справедливостта да идва от груби средновековни войни, сред които с най-голямо безстрашие се отличава малката Аря Старк. Или когато просто си помечтаем и ние да имаме три дракона, които да ни пазят и винаги да ни карат да се чувстваме специални...

„Игра на тронове“ върви с големи крачки към кулминацията си и повече от всичко искаме краят на сагата да не ни разочарова след толкова години, в които ни държеше в напрежение.

Очевидно и сценаристите, и актьорите, и целият гигантски екип зад тази суперпродукция иска това. Затова и краят ще бъде епичен, а всеки епизод до него ще е ключов.

Приятно гледане!


Автор: Марина Стоименова