Автор
Woman.bg

Сестрата на Бойко Борисов: Наблюдавам 24 часа бебетата в "Света София" през телефона си

Сестрата на премиера Бойко Борисов – доктор Красимира Иванова, е педиатър с над 35-годишен опит. Изключително премерена дама, която работи с хъс и желание, доктор Иванова не си води статистика за раждането на колко бебета е помогнала през годините, но смята че даването на нов живот е най-естественото тайнство в живота на една жена.

Извън политическите въпроси и фактът, че е по-голямата сестра на премиера, решаваме да си поговорим с нея за новото неонатологично отделение в „Света София“, което тя оглавява. Модернизирано, с 24-часово видеонаблюдение и възможност за спешно повикване на лекар в родилна зала, неонатологичното отделение на „Света София“ има апаратура за почистване на въздуха от микроби и озониране и противобактериални покрития на пода и стените. Можете лично да се срещнете с отличните специалисти, които работят в отделението по време на специален ден на „Отворените врати“, който се организира всяка седмица.


Доктор Иванова пък споделя, че съвсем скоро ще инсталира приложение на служебния си телефон, благодарение на което ще може да наблюдава 24 часа какво се случва с бебетата в „Света София“. Както казва тя самата - „Доверие и контрол“. Ето какво още ни сподели доктор Иванова в едно ексклузивно интервю за Woman.bg:

- Доктор Иванова, какво е усещането да поемеш в ръцете си току що родил се живот?

- Удовлетворение и отговорност.

- Посветила сте кариерата си на родилната помощ и грижата за новородените. Кои са най-големите трудности, пред които се изправя един професионалист в тази област? Кои са най-трудните решения, които трябва да вземе?

- Лекарите-неонатолози и акушерките, които работят с новородени, отговарят за най-скъпото за един човек - неговото дете. Всяко решение за здравето и лечението на новороденото е индивидуално, понякога много спешно и отговорно. Целта е да дадем в ръцете на майката здраво бебе, каквото и да ни струва това.


- За Вас казват, че сте от онази порода лекари, които са на изчезване - от старото поколение специалисти , които не правят компромиси в работата си. На какво според вас е най-важно да бъдат научени младите лекари?

- Нашата професия изисква на първо място много любов и всеотдайност към децата. Без това и без професионално отношение и спазване на добрата медицинска практика не може.

- Кои са най-големите заблуди, с които майките пристигат при вас? Кои митове се опитвате да развенчаете?

- Подходът към всяка жена е индивидуален. В днешно време майките са много информирани и четящи. Те идват да раждат подготвени и това, което най-често трябва да се преодолее, е страхът за здравето и живота на бебето.

- Открихте ново отделение по неонатология. С какво е по-различно то? Защо майките да се чувстват сигурни, когато оставят тук децата?

- С подобренията в ремонтираното ни и оборудвано отделение ние надградихме грижите към бебетата. Въведохме 24-часово видеонаблюдение на децата, спешно повикване от родилната зала при раждане, което осигурява на секундата лекар-неонатолог, както и много модерна нова апаратура, инкубатори, апарати за почистване от бактерии и вируси на въздуха и противобактериални покрития на подовете и стените.


Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на обновеното отделение в "Света София".

- Дочухме, че имате идея да въведете видеонаблюдение на бебешкото креватче, което да е интегрирано като приложение за телефон. Разкажете малко повече за това?

- В скоро време ще се инсталира приложение на моя служебен телефон и на този на старшата акушерка, през което ще можем 24 часа да следим работата в отделението. Както се казва – "Доверие и контрол".

- За раждането на колко бебета сте помогнала? Водите ли си статистика?

- За 35 год. трудов стаж в тази професия няма как да водя статистика, но са много.

- И последен въпрос - трябва ли да се страхуваме от раждането?

- Най-естественото чудо в живота на една жена е да роди детето си, в това има само много радост, щастие и отговорност, но не и страх.