Автор
Woman.bg

Сентръл парк - зелен остров в каменната джунгла

Сентръл парк в Ню Йорк е един от най-красивите и романтични символи на града, които са повлияли не само на облика на мегаполиса, но и на неговата история.

Той се счита за най-посещавания парк на територията на цяла Америка, а неговите многочислени поклонници му посвещават стихове, песни, филми и дори сериали.

Четете още: Подарете си винено пътешествие – Топ 10 американски винени имения

Сентръл парк всъщност има правоъгълна форма, дължината му е четири километра, а ширината - 800. Той е разположен точно в центъра на Манхатън.

Вероятно ще ви бъде трудно да повярвате, но преди това на същото място е имало бедно село, където местните жители отглеждали плодове, зеленчуци и животни.

Четете още: Синтия Никсън се разочарова от "Сексът и градът"

Градът обаче започва да се развива изключително бързо и се превръща в смесица от небостъргачи и бетон. Властите осъзнали, че хората не могат да живеят пълноценно по този начин и се нуждаят от място, на което да си почиват.

Затова през 1853 г. селцето било закупено и в течение на 20 години било напълно преобразено за нуждите на парка. За това време били пресушени няколко блата, били изградени езера и засадени около пет милиона дървета.

Четете още: Най-големият "Лего" модел в Ню Йорк

В момента паркът е не само зона за разходки и почивка, но и зоологическа градина, в него е разположена просторна поляна, езеро с костенурки и замък.

През зимата пък тук се открива ледена площадка, на която всички желаещи могат да покарат кънки.

Четете още: Да живееш в часовниковата кула