Вече сме ви разказвали за крайните алтернативи на selfie-то - belfie (butt selfie, селфи на дупето или поне с дупе в кадър), velfie, delfie (няма да ги обясняваме подробно...). А манията с класическото селфи продължава с пълна сила, подпомагана от медии и социални мрежи. Ако само се огледаме, няма как поне няколко пъти дневно да не попаднем на някой около нас, който си прави селфи - в тоалетната в офиса, в самия офис, в обедната почивка, зад волана (опасно, разбира се), с някой "известен", във ваната, на дивана, в леглото... Това, разбира се, се е превърнало в страхотно клише, но се замислихме за някои знакови факти около селфито.

През 1839-а година не е имало смартфони с втора камера, но това не е попречило точно тогава на химика и металург Робърт Корнелиус да се самоснима. Именно този исторически кадър се смята от мнозина за първото в света селфи.



Името на първата дама със селфи за жалост не е останало в историята. Снимката обаче е и знаем кога е била направена - през 1900 г., а фотоапаратът е Kodak Box Brownie.



Княгиня Анастасия Николаевна Романова от династията Романови се превръща в (поне по официални данни) първата тийнейджърка, която се самоснима. И така започва една традиция, мания, реално се превръща без да знае в попкултурна икона... един вид.



И нещо историческо: първото селфи в космоса отдавна е факт – случило се е още на 12 ноември 1966 г. Ето това е да си направиш самоснимка с атмосфера.



Вече всеки разполага с т.нар. selfie stick, известен още като монопод. Ръцете ни не са безкрайни, така че селфистикът е задължителен за всяка дама, която иска да направи успешно селфи с повече приятели в кадъра. А можете да го използвате и за снимки "от горе", от долу" и изобщо да се експериментира повече.

След тоталната световна доминация на селфито сега в попкултурата се появява и нова алтернативна снимка – yousee. Това е фотография направена от мястото на очите ви, за да може вашата аудитория да види статичен кадър "през вашия поглед". Да, това е неподвижият вариант на live-видеото във фейсбук, но никак не е за подценяване.

А вие къде писледно си направихте селфи?

автор: Благовеста Дамянова