Факт е, че честотата на цезаровите сечения в последните години нарасна двойно и тройно. Особено в частните клиники, където раждат заможни хора.

Секциото е коремна операция и като такава носи редица рискове и усложнения за майката и бебето, пише dete.bg. Нормалният процент на ражданията със секцио е 10-15 максимум. По неофициални данни обаче ражданията чрез цезарово сечение у нас са достигнали близо 50% през 2010 г.

И макар че секциото много често е животоспасяващо, този процент е необосновано висок. Причините за главоломния ръст на този начин на раждане са комплексни – медицински, социални, психологически, културни... появи се изразът „цезарово сечение по желание“.

В документ на Световната здравна организация по темата пише: „Лекарите не са задължени да извършват цезарово сечение, освен в случите, когато има медицински индикации за това.“

Дали обаче това е така? Особено в частните клиники се намесват и фактори от немедицинско естество – за секциото се плаща. И макар и неетично, лекарите го правят по желание на пациентката. А тя се страхува от от болката, от трудностите, страданията, големия корем, разширяване на влагалището...

„Секциото стана по-малко безвредно, но все пак всеки знае кога и как започва една операция, но никой не знае кога и как ще завърши. Извършването на цезарово сечение по немедицински индикации е неоправдано“, подчертава АГ специалистът проф. Атанас Кацулов.

Никоя от масово разпространените „причини“ за планирано раждане не е дотам сериозна и реална, за да не се ражда вагинално.

Нито късогледството (миопията) или други проблеми с очите, нито цезаровото сечение при предишно (предишни) раждания, двуплодна бременност, инфекции, вируси, ракови образувания... неприятно, но, оказва се, самите лекари заблуждават жените.

Фразата „Веднъж секцио – винаги секцио“, превърната в медицинска практика, просто не е вярна.

Да, цезаровото сечение е лесно, бързо, безопасно, но можем да учим неща извън сферата на медицината. Животните се усамотяват, за да родят - каквото са правили и предците ни – нещо, което трябва да преоткрием.

Предварителните курсове, дихателните упражнения, многобройният медицински екип, силната светлина, непознатата болнична обстановка, непрекъснатото суетене и говорене пречат на родилката да се чувства спокойна. За спокойно естествено раждане е необходимо наистина усамотение и спокойствие.

При раждането се отделя окситоцин – хормон, който не само помага за появата на майчинския инстинкт, а и спомага и за по-бързото възстановяване на матката след раждане. Бебето се нуждае от контакта с майката, особено в първите минути след раждането. Така майката отделя цял коктейл хормони на любовта.

Това не става след секцио, когато майката и бебето са разделени поне за денонощие. Цезаровото сечение действа убийствено за цялата тази любов.

Защо забравяме любовта? Защо загърбваме природата? Какво ще се случи с нас? Какво ще стане след няколко поколения, ако продължаваме да правим хормоните на любовта ненужни? Трябва да си зададем правилните въпроси...

А вие естествено ли родихте или чрез операция?

Гласувайте в нашата анкета или споделете опита си в коментарите.