Сексът е двигател на успеха. Разбира се нямаме предвид, че с креватните си навици можете да се сдобиете с вила на френската Ривиера или да получите директорски пост от благодарните почитатели на таланта ви. Просто сексът е „играчът в сянка“ в човешкия живот, който влияе на всичките му аспекти – настроението, здравето и дори кариерата.

Консултирахме се със сексолог, за да изясним как става това.

Кой е „алфа“?

Свикнали сме да наричаме самоуверените преуспели мъже „алфа-самци“, правейки аналогия с йерархията в дивата природа. В животинския свят „алфа“-та се разпознава лесно по едрите си размери, особено острите нокти и... най-високото ниво мъжки полови хормони. В това отношение мъжете не са се отдалечили много от животните, само че си мерят не зъбите и ноктите, а длъжностите и заплатите. Желанието да покоряваш и мачкаш у силния пол все така е продиктувано от тестостерона. Именно високото ниво на „краля на хормоните“ кара самците на бетонните джунгли да се държат по-агресивно, доминантно, да проявяват инициатива. Мъжете с такива качества логично стават лидери, биват обградени от женско внимание и заемат ръководни постове.


При жените аналогична роля играе естрогенът. Дамите с достатъчно високо ниво на този хормон имат ореол на привлекателност и с лекота могат да очароват всеки събеседник – партньора им, началника или сприхавия дядо от входа.


Красотата е сила

Освен това половите хормони влияят на физическата ни привлекателност. Най-ярките признаци на достатъчно ниво естроген у жените са чувственият „кадифен“ глас, приятните закръглени форми и нежната кожа. (При мъжете тестостеронът отговаря за развитата мускулатура и стройната фигура.) Но най-приятното е, че нивото на „хормона на красотата“ се повишава от сексуална възбуда и от редовен секс. Следователно всеки път, когато се отдавате на интимни забави, ставате малко по-привлекателни.

Никакъв стрес

При лошо настроение и упадък на силите не е нужно да давите мъката си във вино или да говорите дълги часове с приятелки. Сексът се справя отлично с унинието. При полов акт мозъкът произвежда истински „убиец на нервния срив“ - хормона допамин. Този „еликсир на удоволствието“ неутрализира напрежението и стресовите състояния и ефективно предпазва от конфликти и неприятности както в семейството, така и на работа.



Доктор Секс

„Най-важното е да си здрав, другото само ще си дойде“, казват често хората. И са абсолютно прави. Здравето е платформа за успех, а негов пръв помощник е Доктор Интимност. Сексът е чудесно аеробно упражнение и укрепва сърдечно-съдовата система, позволява да предотвратите ранни инсулти и развитие на исхемична болест на сърцето. От секса се повлиява и имунитетът. След полов акт рязко се повишава нивото на фагоцитите А в организма, а те разпознават заразените от вируси клетки и ги унищожават. При мъжете сексът повишава нивото на имуноглобулините, ускорява зарастването на рани и стимулира отделянето на „бащата на тестостерона“ - хормона DHEA. Според една теория редовният секс дори намалява риска от развиване на рак на простатата и на млечните жлези.

Бъдете уверени

Ако друг признава нашите привлекателност и сексапил, това ни прави по-уверени в себе си. Все пак ако някой ви желае, значи сте ценен и търсен партньор. Именно затова овладяването на нови сексуални техники повдига силно женската самооценка. „Мога да правя неща, каквито не сте и сънували!“, се чете в очите на водещата презентация бизнес-дама, а инвеститорите неволно улавят тази нагласа и са готови да финансират всичко, дори откриването на салон за красота на международната космическа станция. Жената си мисли „Щом усвоих техниката на дълбокия минет, и с това ще се справя“ и подготвя проекта за рекордни срокове, получавайки заслужена похвала от началството. Освен това е трудно да се опише с думи как светва от гордост мъжът, гледайки задоволената от него партньорка. Метафизичният му полов орган става всесилен, скритият самец издува с достойнство гърди. Разбира се това чувство за собствената ви значимост ще се отрази и на други сфери от живота ви – работата, взаимоотношенията с приятелите и колегите, спорта, увлеченията. Тази нагласа ще ви помогне да станете победител дори тогава, когато никой не го очаква от вас.