Не успявате да прелъстите партньора нито с атрибути от секс-шоповете, нито с нови пози, а ви се прави секс по-често от веднъж седмично? Или пък той е готов за подвизи почти денонощно, но вие не изпитвате никакво влечение? Изглежда сте сексуално несъвместими. Консултирахме се със сексолог, за да ви помогнем да решите проблема.

Свикнали сме да мислим, че любовта и доверието са най-важните неща за семейното щастие. Има ли любов и доверие, не очакваме никакви проблеми в леглото. Но в любовните отношения има още един важен фактор – индивидуалната сексуална активност. Тя може да бъде силна, средна и слаба, както при мъжете, така и при жените. Сексуалната активност е генетически заложена, дооформя се по време на половото съзряване и до края на човешкия живот си остава почти непроменена. Въпреки това могат да се внесат известни корекции.

За идеални двойки се смятат онези, в които двамата партньори са с близък тип сексуална активност, тук принципът „противоположностите се привличат“ не важи. Ако и двамата имат сходни сексуални апетити, независимо дали са скромни или с размах, ще бъдат доволни и щастливи. Проблеми имат двойки с противоположен сексуален темперамент. При това няма смисъл да оценявате интимната съвместимост в началото на връзката – през този период всички правят секс страстно и често. Чувството да си влюбен и вълнуващите нови впечатления сами по себе си са възбуждащ фактор. Освен това в началото мъжете се опитват да демонстрират максимално възможностите си в леглото.

Лед и огън в сексуалността

Приблизително една година след началото на връзката природата разкрива истинските ни лица. Може да се окаже, че вие сте страстна тигрица, готова да прави секс всеки ден, а партньорът ви се отличава със студен темперамент. Такива разминавания често водят до развиване на неврози, задълбочаване на конфликтите в двойката, изневери и разводи. Жените често възприемат ниското сексуално влечение на мъжа като лична обида – чувстват се по-непривлекателни и по-малко обичани, често дори подозират партньора в изневяра.

Ако според вас нещо куца в интимния ви живот, препоръчително е да внесете известни промени след анализ на сексуалната съвместимост. Ще изброим основните параметри, по които психолозите определят силата на мъжкото и женското либидо.

1. Честотата на сексуални контакти. Това е основният определящ признак. Хората със силна сексуална активност искат да правят секс всеки ден, може би дори по няколко пъти, без да се влияят от главоболия или стрес. При слаба сексуална активност човек има нужда от секс не повече от веднъж седмично, а либидото пада лесно под влиянието на дребни неприятности.

2. Възраст на полово съзряване. Колкото по-рано стане половото съзряване, толкова по-силна е сексуалната активност. Момчетата и момичетата, съзрели на 9-10 години, най-вероятно ще са със силен сексуален темперамент. Съответно хората, при които това е станало на 15-16 години ще се отличават със слаба сексуална активност.

3. Тип окосмяване. Силната сексуалност обикновено е съпроводена със силно окосмяване по цялото тяло. Това е особено неприятно за страстните дами – те често имат окосмяване на неуместни места като горната устна, корема и гърдите. Спомнете си например как е изглеждала художничката Фрида Кало.

4. Цвят на косата и очите. Колкото са по-тъмни косата и очите, толкова по-силен е сексуалният темперамент – или поне така твърдят учените от Университета в Кинси. Затова южните народи са толкова страстни и плодовити.

5. Дължина на... Не, не на онзи орган, за който си помислихте! И дори не на носа. Важно е съотношението между общия ръст и дължината на краката. Колкото по-къси са долните крайници, толкова по-силен е нагонът. Затова дългокраките модели, макар да са еталон за красота и сексапил, често се оказват студени в леглото.

6. Оргазъм и скорост на възбуждане – това са женските признаци за сексуалност. Жените със силен сексуален темперамент лесно се възбуждат и постигат оргазъм, докато „снежните кралици“ могат да изпитат оргазъм за пръв път на 40 години.

7. Вярност на партньорката. Колкото и да е странно, това е не само признак за интелигентност, но и за силно либидо. Безбройните забежки и честото гледане на порно обикновено произтичат от слаб сексуален темперамент. На асексуалните мъже им е по-трудно да поддържат възбудата с постоянна партньорка, затова им се налага постоянно да търсят нови стимули за поддържане на сексуалния тонус.

8. Състояние на зъбите. Според експертите здравите зъби също са признак за силна сексуалност. Така че може би има смисъл да „огледате зъбите“ на новия потенциален „жребец“ и да го питате колко често си слага пломби.

И така, да предположим, че сте оценили всички параметри и сте стигнали до извода, че с партньора имате противоположни сексуални темпераменти. Например вие изпитвате желание за секс само веднъж седмично, а страстният ви любовник е готов за подвизи ежедневно и по всяко време. Какво може да се направи?

Разбира се не можете да излъжете природата, но е напълно възможно да развиете донякъде сексуалния си потенциал.

* Водете здравословен начин на живот – хранете се правилно, укрепвайте имунитета си, спортувайте. Така ще преодолявате по-лесно стреса, който често понижава силно и без това слабия нагон.

* Развивайте интимните си мускули, за да засилите общата чувствителност на половите органи и да улесните постигането на оргазъм. Редовните оргазми събуждат сексуалното желание дори и у много студени дами.

* Фантазирайте и мастурбирайте по-често. За разлика от мъжете жените често пренебрегват това занимание. Изградете си навика да си представяте еротични сцени с ваше участие, старайте се да обмислите и почувствате детайлно събитията. Колкото по-често го правите, толкова повече полови хормони ще произвежда тялото ви, от което либидото ви ще се повиши.

Тези „солови практики“ според сексолозите повишават значително половото влечение. Следващата стъпка е да постигнете хармония със сексуалния режим на партньора.

Експертите са на мнение, че за целта ще помогнат честите разговори с него. Обсъдете с любимия наличните разминавания в сексуалните ви нужди. Важно е да го направите максимално деликатно – без упреци и истерични интонации.

Не забравяйте да търсите компромиси и да правите отстъпки. Според сексолозите е препоръчително по-слабо активният партньор да угажда на по-страстната си половинка, за да се намали рискът тя да реализира желанията си с някой друг. Ако днес не ви се прави секс, но партньорът ви настоява, предложете му орална любов – така ще го задоволите, без да се преуморявате.

Отделяйте повече време за прелюдия и експериментирайте – изпълнената с фантазия предварителна игра ще достави удоволствие и на двама ви. Освен това сексолозите ви съветват да разширявате границите на допустимото в леглото – пробвайте нови пози, ласки и аксесоари. Често притесненията и предубежденията ограничават сексуалната активност по-силно от майката природа.

Последвай ни в Pinterest