Първичните изобри в САЩ са една от най-горещите теми не само в американското общество, но и в световен мащаб. Президентската кампания в Щатите винаги е предизвиквала интерес, защото поради икономическата и военна мощ на САЩ от това кой ще седне на стола в Овалния кабинет зависи съдбата на целия свят. Тази година обаче медийното внимание е насочено най-вече върху един кандидат – Доналд Тръмп.

Тръмп официално обяви президентските си амбиции през юни 2015 и още тогава предизвика недоволство у много от избирателите поради противоречивите си възгледи. Неведнъж Тръмп е бил обвиняван в сексизъм. Преди около месец в Youtube се появи нов клип, изобличаващ обидните му изказвания по адрес на представителки на женския пол. Видеото засега е качено само в интернет и много хора се шегуват, че надали ще се завърти в телевизионния ефир поради неподходящия език, който съдържа.

Едноминутното видео показва жени, които цитират изказвания на Тръмп по повод конкретни представителки на женския пол или на жените като цяло. Някои от скандалните му реплики са: „Жена с малък бюст трудно може да бъде определена като десетка.“ или „Аз харесвам децата. Не че бих се грижил за тях. Аз ще предоставям средствата, а тя ще се грижи за тях“.

Притеснителното публично отношение на Тръмп към жените обаче явно не е достатъчно да спре устрема му към това да стане официална кандидатура на републиканците. Изглежда почти невероятно, че в 21. век все още в ежедневието ни битуват ограничени схващания за превъзходството на така наречения „силен“ пол над жените. Още по-учудващо е, че до ден днешен политиката често дава поле за изява на мъже, подвластни на средновековни стереотипи.

Подбрали сме няколко противоречиви цитата на политици от последните няколко години, които изобличават някои от най-влиятелните световни лидери в недопустимо пренебрежително отношение към жените.

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони неизменно присъства в класациите за политически гафове. Наксоро Берлускони заяви по повод кандидатурата за кмет на Рим на бременната Джиорджия Мелони, че „една майка не може да бъде кмет“. Гуидо Бертолазо, подкрепяният от Берлускони кандидат, също се присъедини към мнението, че „не вижда защо Мелони би се занимавала с дупките по пътищата и мърсотията, докато кърми“.

Освен с редицата си съдебни процеси бившият италиански премиер е известен и с чувството си за хумор и репутацията си на плейбой. За съжаление, шегите му невинаги са уместни и коректни: „Запитани дали биха искали да правят секс с мен, 30% от жените казали ‚Да‘, а останалите отговорили ‚Пак ли?‘“.

Оказва се, че това не е единственият случай, в който политици заявяват, че пълноценният живот на жената се свежда до ролята й на майка. През 2007 бившият австралийски сенатор Бил Хефернан открито напада заместник-председателя на Австралийската лейбъристка партия Джулия Гилард за това, че няма деца. За разлика от Берлускони обаче, според Хефернан именно този факт я прави неспособна да бъде успешен политик: „Всеки направил избор да остане бездетен....няма никаква представа от живота“.

Президентът на ЮАР Джейкъб Зума също е изказвал притеснението си от тенденцията жените да не посвещават живота си на създаването на семейство: „Не бих искал да остана с неомъжени дъщери. Това е проблем за обществото. Днес хората си мислят, че да си необвързан е хубаво. Но това всъщност е погрешно. Това е изкривено мислене. Една жена трябва да има деца“.

Бившият френски президент Никола Саркози също неведнъж е бил замесван в сексистки скандали. През 2012 министърът на регионалното развитие и жилищтното строителство на Франция Сесил Дюфло е подложена на унизително подсвиркване от колегите си в парламента. Член на партията на Саркози и приближен на президента обяснява случилото се с факта, че той просто се е любувал на Дюфло и прибавя, че според него тя е избрала красивата рокля, с която е била облечена в този ден, „за да не слушаме за какво всъщност говори“. Самият Саркози през 2011 е обвинен, че на среща на европейските лидери подшушнал на колегите си следното по адрес на Ангела Меркел: „Уж казва, че е на диета, а за втори път си взима от сиренето“.

Британските депутати също неведнъж са изневерявали на добрия тон и са се отдавали на грозни нападки към женския пол: „Добрата съпруга не спори с господаря си на публично място, също както доброто момиче не лъже защо се е отказало от политиката“. Остин Мичел (британски депутат)

„Важно е да има контрол над защитата на жените в академичните среди и държавния сектор. Но ако си собственик на малък бизнес, би трябвало да си луд да наемеш жена в детеродна възраст“. Годфри Блум (депутат в Европейския парламент от Партията на независимостта на Обединеното кралство)

Тръмп стремглаво се е прицелил в президентския пост и изглежда няма да е първият мъж на такъв висок пост, позволил си да демонстрира секситко отношение.

Автор: Ивана Апостолова