Отдавна се смята, че хората се раждат с определено ниво на интелект и най-доброто, което биха могли да направят през живота си, е да реализират този потенциал.

Учените обаче са доказали, че можем да увеличаваме потенциала си и да се наслаждаваме на това, докато го правим. Вече знаем, че със заучаването и придобиването на нови умения мозъкът създава нови неврални пътища, които го карат да работи по-бързо и по-добре, пише Entrepreneur.com.

Ето няколко хобита, които ще ви направят по-умни.

1. Свирете на музикален инструмент.

Свиренето помага на креативността на аналитичното мислене, на езиковите и математичeските умения и на много други неща. Всичките тези неща са страхотни предимства, но според някои хора практикуването на някакъв отборен спорт може да има същия ефект. Това, което музиката прави, а останалите дейности не, е да подсилва мазолестото тяло (corpus callosum), което свързва двете полукълба на мозъка, като създава нови връзки. Подобрената връзка между двете полукълба подпомага ръководните умения, паметта, уменията за разрешаване на проблеми и като цяло дейността на мозъка, независимо от това на каква възраст сте.

2. Четете по много.

Ползите от четенето са едни и също, независимо дали четете Игра на тронове, Хари Потър или последния брой на Wall Street Journal. Четенето намалява стреса, което ви кара да се чувствате по-добре и засилва интелекта. Това помага за уменията за разрешаване на проблеми, събирането на различни познания заедно и по-дoбро справяне с ежедневния живот като цяло. На работното място то помага да разбирате по-добре как се случват нещата и за по-добри ръководни умения.

Вижте останалите ето тук!