Автор
Woman.bg

Счупиха брадата на Тутанкамон и я залепиха с лепило

Брадата на златни и сини ивици от погребалната маска на фараона Тутанкамон е била отчупена по невнимание по време на почистване и след това е била грубо залепена с епоксидно лепило, съобщава Асошиейтед прес.

Ценната реликва от Египетския национален музей в Кайро, която е на над 3300 години, още носи белезите на повредата, която се е случила миналата година. Тогава била издадена заповед "отгоре" артефактът да бъде поправен незабавно. В бързането обаче било използвано неподходящо лепило, довериха музейни работници, пожелали анонимност.

"Използвано беше епоксидно лепило, което в никакъв случай не е било подходящо за златната маска на Тутанкамон. То не може да бъде отстранено, без да предизвика увреждания на артефакта", доверил реставратор от музея.

По неговите думи сега била видна фуга между брадата и лицето на фараона, запълнена с жълта прозрачна ивица. Друг консерватор, присъствал на залепването, твърди, че част от епоксидната смола залепнала по маската и била премахната с шпакла, която я надраскала.

Погребалната маска на Тутанкамон бе открита от британските археолози Хауърд Картър и Джордж Хърбърт през 1922 година. Тя предизвика международна сензация и засилен интерес към историята на Древен Египет, припомня агенцията.

Източник: БТА