Медицински комплекс "Д-р Щерев" разработи специална програма за донори на яйцеклетки.

Преди време ви разказахме за силата на донорството. Какво означава да си донор на яйцеклетки и как може това да помогне за сбъдването на една мечта - мечтата за дете. Разказахме колко малко е нужно да протегнеш ръка и да дариш надежда.

Следващите редове са за жените, които искат да помогнат на напълно непознат да се случи нещо прекрасно - създаването на нов живот.

За съжаление през последните години в България се наблюдава тенденция на все повече двойки с репродуктивни проблеми, които често са следствие от изчерпан яйчников резерв (ИЯР).

Освен напредването на възрастта, има и други фактори, които могат да доведат до намаляване на яйчниковия резерв: наследствени заболявания, преждевременна менопауза, която може да се дължи на автоимунно заболяване, прием на медикаменти, оперативна интервенция, ендометриоза, а също така химио- или лъчетерапия.

Именно даряването на яйцеклетки дава възможността и такива жени да имат дете. И въпреки че по статистически данни двойките с репродуктивни проблеми, които имат нужда от дарителски яйцеклетки, са над 40 хил., броят на дарителите е крайно недостатъчен.

Причината до голяма степен се дължи на липсата на информация. За радост през последните години неправителствени организации на пациентите с репродуктивни проблеми като сдружение "Зачатие", фондация "Искам бебе" и най-младата, но най-активната организация за подкрепа на дарителството - фондация "Майки за донорство", полагат сериозни усилия за повишаване на обществената чувствителност по темата и за предоставяне на нужната информация и цялостни напътствия на всички жени, желаещи да дарят яйцеклетки.

За да помогне в процеса на набиране на донори и да подкрепи двойките за сбъдването на тяхната мечта да станат родители, Медицински комплекс "Д-р Щерев" също разработи специална за целта дарителска програма.

Програмата е наречена Optima eggs и предоставя цялата необходима информация както за донора, така и за реципиента на яйцеклетки.

Важно е да се знае, че жените, които искат да дарят яйцеклетки, трябва да са майки на поне едно здраво дете и да са на възраст между 18 и 34 години (при неродствено даряване) или между 18 и 38 години (ако са роднини).

Подборът на дарители на яйцеклетки се извършва само от лицензирани инвитро центрове, чиято дейност се контролира от Изпълнителната агенция по трансплантация, а критериите са съобразени съгласно Наредба 28 на Министерството на здравеопазването от 20 юни 2007 г. относно дейностите по асистирана репродукция.

Когато една жена вземе благородното решение да стане дарител на яйцеклетки и да подаде ръка на нуждаещите се двойки, може да се свърже с координаторите на програмата Optima eggs, а повече информация за дарителската програма има в официалния сайт на Медицински комплекс "Д-р Щерев".