Автор
Кристина Кирова

Салвадор Дали: Не се страхувайте от съвършенството – никога няма да го достигнете

На 23 януари си отива от този свят един от най-интересните и артистични личности в света на изкуството – Салвадор Дали.

Легендарният художник е родом от Испания и е представител на графиката, живописта, сюрреализма и скулптурата. Той е известен и в литературата, пише книгите „Рогоносците на старото модерно изкуство“, „Дневникът на един гений“, „Тайният живот на Салвадор Дали“ и „Лица зад маски“. Още от малък Салвадор бил насърчаван да твори, тъй като талантът му ярко го откроявал. Необикновеният Дали е учил в Художествената академия в Мадрид през 20-те години на миналия век и тогава се запознава и започва да общува със знаменитите Пабло Пикасо, Рене Магрит и Жоан Миро, които оказват силно влияние върху стила му на рисуване.


Освен с необикновената си дарба Салвадор Дали бил известен и с високия си интелект, както и с трудния си характер. Неговият особен нрав е и причината той да има постоянни конфликти както със семейството си, така и в училище, а след това и в академията. Стилът му е интересен и различен и в днешно време има множество последователи в цял свят. Може да бъде определен като сюрреализъм с абстрактни елементи. Полуреалистични герои в нереалистична среда. Салвадор Дали поставя общочовешки проблеми. Едно от събитията, които оказват силно влияние върху творбите му е смъртта на майка му, когато той е едва на 16 години. Салвадор Дали е имал характерен стил на обличане и поведение, който го откроява като един от най-емблематичните артисти. Да си припомним някои от култовите цитати на екстравагантния художник:

Интелигентността без амбиция е като птица без криле“.

„Не се страхувайте от съвършенството – никога няма да го достигнете“.

„Сюрреализмът това съм аз“.

„Първият човек, който е сравнил бузите на жената с роза, е бил поет. А първият, който го е повторил, вероятно е бил идиот“.

„Скромността не е най-голямата ми добродетел“.