Тиквата не е просто приказната карета на Пепеляшка. Този зеленчук може да бъде много полезен и за вас, например ако го приготвите на салата.

Тиквата практически не съдържа калории и мазнии (28 ккал на 100 гр.), за сметка на това е богата на бета-каротин, антиоксиданти и фибри, както и на редица витамини и микроелементи, от които човешкият организъм има нужда зимата.

Време за приготвяне: 45 минути

Продукти за 4 порции:

600 гр. тиква, нарязана на кубчета по 2-3 см.
4 супени лъжици меко козе сирене
150 гр. различни видове листни зеленчуци (маруля, спанак, айсберг, дъбов лист и др.)
2 чаени лъжици зехтин extra virgin
4 супени лъжици зрънца от нар
8 чаени лъжици леко запържени тиквени семена
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка черен пипер

Четете още: Интересни факти за тиквата


За дресинга:

3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици винен оцет
3 супени лъжици портокалов сок
1 чаена лъжица дижонска горчица
1 малка глава влашки лук, ситно нарязан
1 чаена лъжица мед
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка черен пипер

Приготвяне:

Подправете тиквата с зехтин, сол и пипер и разбъркайте. Подредете парчетата на равен слой в тава и ги изпечете за около 30 мин. в загрята до 200 °С фурна, докато не хванат коричка на места. Извадете тиквата от фурната и я оставете да изстине. Смесете всички съставки на дресинга в съд с плътен капак и раздрусайте като шейкър, докато не получите еднородна емулсия. Разпределете листните зеленчуци по равно по чиниите и подредете тиквата върху тях. Поръсете всяка порция с , супена лъжица зрънца от нар и 2 чаени лъжици тиквени семки. Отгоре подредете козето сирене и подправете с дресинг.

Всяка порция съдържа 300 ккал, 21 гр. мазнини (7 гр. ненаситени), 23 гр. въглехидрати и 9 гр. белтъчини.

Препоръки:

Четете още: Вкусен хляб с тиква и орехи

Не изхвърляйте тиквените семки, те са суперконцентрирани капсули чист протеин и съдържат цинк, който е важен за имунитета.


Тиквата израства с дебела кора, което е удобно за нас – необелен зеленчукът може да се съхранява в продължение на месеци. Ако я обелите и нарежете на кубчета, тиквата ще издържи в хладилника около 5 дни, а във фризера – цяла вечност.