Автор
Антония Михайлова

Сакура – цветната, пролетна магия на Япония

Ако случайно смятате да предприемете пътешествие до далечна Япония, най-удачният момент да го направите е... сега.


Страната на изгряващото слънце е великолепна смесица от вековни традиции и свръхмодерни технологии. Тук е мястото, на което с всички сетива може да се насладите на вълнуващи гледки, от могъщи древни храмове до вълшебни дзен градини, обсипани с цъфнали вишни и цветчета.


Те са магия, която спира дъха и смайва сетивата. Неслучайно ги наричат нежното вдъхновение на японските поети през пролетта.


По това време на годината много от местните жители си правят пикник под тях – традиция, датираща от далечния VIII век, когато хората от висшата класа са сядали под тях, възхищавайки се и посвещавайки на цъфтящите дръвчета картини и поеми.

Сакура – така наричат японците най-популярния вид вишнево дърво - част от многобройните и приказно красиви сортове вишневи дръвчета, които още в средата на месец март превръщат Япония в райска градина и привличат като магнит хиляди туристи от цял свят.


На всички нюанси на розовия им цвят на цялото им омагьосващо великолепие и наситени багри, можем да се насладим през целия месец април, та чак и до май.

Милионите цветчета са и основната атракция на всички фестивали, с които японците изпращат зимата и приветстват пролетта.