За да изпитваме удоволствие при всяко ресане, важно е да си намерим подходяща четка за коса.

Консултирахме се с професионален фризьор, за да уточним всички подробности.

Важни параметри

1. Фризьорите най-много обичат четките от сплав между пластмаса и каучук. Те са много издръжливи, огъват се без да се чупят, обират статичното напрежение, а при падане на плочките не се чупят като по-евтините си еквиваленти. Не е лесно да намерите каучуковата четка в магазина – на вид тя не се отличава от пластмасовите. най-добре посетете специализиран магазин за стилисти, там ще попаднете на богат асортимент и компетентни продачав-консултанти.

2. За да бъде ресането приятно, изберете си правилно четката. За целта прокарайте зъбците на четката, която смятате да купите, по опакото на дланта си. Те не трябва да драскат, а да масажират кожата нежно и деликатно.

3. Обърнете внимание на зъбците – най-добре е да са цели, от един материал, а не кръгли крайчета, които често падат. Ако топчетата по вашата четка вече са опадали, изхвърлете я – иначе ще повредите кожата на скалпа.

Четете още: 15 вдъхновяващи сплетени прически

4. На дървените четки се уверете, че няма стърчащи трески или пукнатини, тъй като те могат да увредят косата или кожата на главата. Освен това естествената дървена четка трябва да се мие поне веднъж седмично – можете да ползвате сапун, шампоан или душ-гел.

5. За да травмирате по-малко косата, тупирайте я само с четки с естествен косъм. Така правят много професионалисти. Забравете металните четки – те не само опитат косата, но и алуминият може да реагира с боята за коса и да предизвика раздразнение на скалпа. Когато си боядисвате сами косата, ползвайте пластмасови и каучукови четки.

Четете още: Признаци, че е време да смените фризьора си

СЪВЕТ: Не използвайте дървените четки повече от 6 месеца – натуралното дърво попива както козметичните средства, така и естествената мазнина. Поради същата причина дървената четка трябва да има само един собственик – не е хигиенично да я ползва и някой друг.

Косъмът се разтяга на 30 %, когато е влажен.

Четете още: Тайната за красива коса на Блейк Лайвли е вече в хладилника ви!

Ако косата ви се оплита

Може ли косата да се реше мокра? Категорично не. В това състояние косъмът е максимално еластичен, чуплив и уязвим. Оплаквате се, че косата ви много се оплита и че ако не я срешете веднага след измиване, ще стане на расти? Пробвайте следното:

* Преди измиване на косата, нанесете по цялата й дължина масло за коса. После действайте по обичайния начин – ползвайте шампоан, евентуално балсам и маска.

* Докато нанасяте определено козметично средство, старайте се внимателно да разплетете косата.

* Преди да започнете да оформяте прическата си, нанесете на косата още масло. Изсушете я на 80 % и чак тогава започнете да се решете с постъпателни движения от долу нагоре. Можете да ползвате и специални средства за оплитаща се коса.