През последните няколко години се говори как порасналите деца като нас, не бива да консумират млечни продукт от животински произход. Истина или лъжа? Темата продължава да се разисква от специалисти, медици и потребители, които са склонни да откажат млякото в името на доброто здраве. Кои са алтернативите? Какво да консумираме на тяхно място!

Водорасли, соя, рибни продукти и не само

Всеизвестно е, че млечните продукти допринасят за изграждането и поддържането на костната система и зъбите. Още от малки, родителите ни повтарят, колко е важно да пием мляко, за да бъдем здрави. Да, но ето, че днес тенденцията се обръща на 180 градуса. Оказва се, че млечните продукти от животински произход са нездравословни за нас - възрастните. От друга страна съвременните хранителни тенденции, био течения и не само, ни подтикват да променяме редовно режима си. Затова потърсихме алтернативи, чрез които да набавим необходимите количества калций и минерали на тялото. На челно място са водораслите, соята и подправките. Към тях се прибавят рибните деликатеси, сушените плодове и тофу.

Веган, не съвсем

Масло, млечни продукти, сирене... в наши дни съществуват хранителни продукти от растителен произход, които са също толкова вкусни, колкото тези, които досега сме консумирали. Ядките, оризът, соята и овесът са храни, които въздействат благоприятно върху организма и цялостната кондиция на тялото. Да, прясното мляко от бадеми е питателно, сиренето от соя е вкусно, а кокосовата вода е полезна за профилактична детоксикация.