Необходими продукти:

За сьомгата:
1 кг сьомга (от задната част)
100 г хамон
зехтин
сол
черен пипер

За соса:
1 вр. зелени аспержи
5-6 бр. лук шалот
1 ч.ч. сварен ориз
вегета
зехтин

Начин на приготвяне:

За сьомгата: Обезкостяваме опашката с дължина около 30 см.

Отделяме кожата и режем на ивици с дебелина около 5 см.

Осоляваме ги и слагаме върху тях нарязания на тънко хамон, завиваме на рула и ги пробождаме с дървен шиш така, че да не се
отварят.

Печем на скара или плоча за по 3-4 мин.от страна. Ако е нужно, довършваме във фурна
на 220°С за още 5 мин.

За соса: Задушаваме нарязания лук шалот в 2-3 л. зехтин заедно с нарязаните аспержи, като запазваме връхчетата им за декорация.

Когато аспержите се задушат, добавяме ориза и сипваме вода или бульон.

След като зеленчуците и оризът са напълно готови, пасираме с пасатор до гладък сос.

Сотираме връхчетата от аспержи за 3 мин. в малко зехтин.

Презентираме, като на дъното на чиния сипваме соса, нареждаме рулата от сьомга и декорираме с връхчетата аспержи.

Рецепта на Chef Петров за предаването "Усещане за жена"