Когато някой спомене историческа архитектура, ние си представяме красиви арки, извисяващи се кули, скулптури и каменни стени. И много малко хора ще си помислят за ярки и живи цветове.

Джамията Насир Ал-Молк, както ще видите от снимките, е изключение от правилото, че историческите сгради са сиви и мрачни. Витражите на джамията са богато оцветени, стените й се отличават с пъстър набор от красиво изрисувани геометрични плочки.

Строежът на джамията е започнал през 1876 г. в Шираз, Иран по заповед на Мирза Хасан Али Насир ал Молк, господар на династията Каджар. Дванадесет години по-късно проектът е завършен. Стотиците цветни стъкла улавят сутрешната светлина и създават възхитителна игра на светлината върху пода на джамията, спечелвайки й по този начин прякора „Розовата джамия“.

Четете още: Дворецът Дар ал Хаджар

Някои от плочките са боядисани в розово и това създава илюзията, че в джамията могат да се видят всички цветове на дъгата.

Джамията разполага с много елементи от традиционната ислямска архитектура като специфични арки и голям фонтан за измиване, но витражите са сравнително редки. Само няколко други джамии, като Масджид ал-Акса и Синята джамия в Истанбул, се отличават с оцветени стъклени прозорци.

Четете още: Свят, сринат от заметресение