Учени от университетите на Йена и Касел смятат, че романтичните отношения са много полезни за хората. Те способстват за развитието на личността, предаде NEWSru Israel.

Специалистите са изследвали как влияят романтичните отношения на невротичността (един от основните компоненти на личността). Ако показателите за невротичност са високи, човекът страда от тревожност, раздразнителен е. Повишава се рискът от депресии и се намалява самооценката. Като цяло може да бъде констатирано недоволство от личния живот.

Четете още: Най-предпочитаното място за секс у дома е...

В продължение на девет месеца специалистите са проследявали поведението на 245 двойки на възраст 18-30 години. Те са оценявали степента на невротизация и удовлетвореност на отделните личности. Доброволците е трябвало също да анализират сценарии на житейски ситуации от гледна точка на значимостта им за отношенията. Установено е било, че хората с висока степен на
невротизация са възприемали околния свят по особен начин.

Те са реагирали по-остро на отрицателните стимули и по-често са интерпретирали двусмислените ситуации в негативна светлина.

Нещата се променяли, когато хората имали романтична връзка. Ефектът бил постиган благодарение на това, че партньорите взаимно се подкрепяли. Положителните емоции и опитът от общуването с любим човек положително са променяли когнитивните позиции, отразяващи се на възприемането на света.

От всичко това става ясно, че любовта е "лек" срещу песимизма както при мъжете, така и при жените. Тя помага по-лесно да бъдат решавани житейските задачи.

Четете още: Женското мрънкане наистина може да убие мъжа