Марудниците са чудесна алтернатива на обикновените палачинки. Начина на приготвяне е аналогичен, но вместо прясно мляко се използва кисело мляко, което сами ще се убедите значително ускорява процеса и подобрява вкуса, пише kulinarentur.com.

Рецептата е традиционна за района на Чепеларе и затова марудника е известен още като родопска палачинка.

Необходими продукти:

2 бр. яйца;
400 гр. кисело мляко;
400 гр. пшеничено брашно;
щипка сода бикарбонат;
щипка сол;
1 ч.л. захар или мед;
50 гр. масло за намазване.

Начин на приготвяне:

Разбъркайте киселото мляко с щипка сода в дълбок съд.

Разбийте яйцата с лъжичка захар или мед и ги добавете към млякото.

Пресейте и добавете брашното, заедно с щипка сол като бъркате до получаване на гъста хомогенна смес.

Палачинките се приготвят на умерено загрят тиган или сач.

Намажете тигана с олио и с голям черпак сипете и разстелете сместа до около 2 мм дебелина.

Поради гъстотата на тестото, палачинките стават по-добели от стандартните (френски) палачинки, но се запичат значително по-бързо, така че трябва да действате бързо с обръщането.

След изпичане, всеки марудник се намазва с масло.

Консумират се според предпочитанието – като десерт със сладка плънка (мед, сладко и др.) или като предястие със солена плънка (сирене, кашкавал).