Автор
Антония Михайлова

Рочестър - между древността, традициите и модерния свят

Ако имате възможност да пътувате към Великобритания, не пропускайте да отделите малко от времето си, за да посетите Рочестър – символ на стара Англия. Рочестър е град с изключителна историческа стойност. Намира се в центъра на областта Кент и е разположен в най-ниската източна част на р. Мидуей, на 50 км от Лондон.

Забележителностите, които не трябва да пропускате

Издигащата се в центъра на града катедрала на Рочестър е един от най-старите и величествени храмове в цяла Великобритания. По инициатива на висшите духовници на Рочестърската катедрала, през далечната 604 г. е основано второто най-старо в света Кралско училище след това в Кентърбъри.


Катедралата Рочестър

За древността и историческото значение на Рочестър съдим и по това, че неговата епархия е втората от най-старите в Англия.

Друга забележителност на града, която непременно трябва да видите, е Замъкът Рочестър. Той е един от първите каменни дворци, издигнати на територията на Англия. Със своите 40-метрови каменни стени, впечатляващото здание се нарежда и сред най-високите средновековни укрепления на Острова.


Руско корабно оръдие с изображение на герба на Русия от времето на Петър I, разположено в двора на крепостта, заобикаляща замъка



Разположението на Рочестър в близост до устието на р. Мидуей, която се влива в Темза, през вековете, е имало изключително стратегическо значение. Тук е построена една от най-старите корабостроителници, която е участвала в създаването на Английския кралски флот – владетел на моретата в продължение на векове.


Изглед към р. Мидуей



Рочестърци се гордеят и с авиационния си завод, където през Първата световна война са създадени първите самолети-торпедоносци за борба с немските подводници.

Не мога да не спомена, че тук е и домът на един от най-големите представители, не само на английската, но и на световната литературна класика - Чарлз Дикенс. Градът е увековечен в творбите му, като голяма част от събитията, описани в романите му, се развиват именно в неговите пазви и околностите му. Тук създателят на "Големите надежди" и "Дейвид Копърфийлд" е живял и творил в продължение на много години, чак до сетните си дни.


Къщата, в която е живял и творил Чарлз Дикенс

Кулинарни изкушения от целия свят

Говорейки за Рочестър, не мога да не похваля малките ресторанти, където човек буквално може да намери и от пиле мляко. Тук дори най-добрите постижения на световната кулинария са представени достойно от различни по националност магазинчета и заведения за хранене, разположени почти на всеки ъгъл.

Рочестърци и гостите на града имат възможност да опитат вкусотии и напитки от всички кътчета на земното кълбо – от най-традиционните английски ястия до най-екзотичните тайландски, индийски та дори и японски специалитети.

Хармония и аристократизъм

Човек остава с впечатлението, че от жителите на историческия град, а дори и от пришълците, лъха известна аристократичност. Хората са спокойни, учтиви, отзивчиви и по английски толерантни. Ритъмът на живот е равномерен и хармоничен.

Традиционалисти, но не и консервативни

Тук няма услуга, която да не се извършва онлайн. За разлика от Италия например, където връзката със света, посредством wi-fi, е доста трудна (причината е консервативното отношение на италианците към новите технологии), в който и град на Англия да се намирате, с подобен проблем няма да се сблъскате. Така че, моля ви, британците може и да са традиционалисти, но не и консервативни.

Дом на имигранти

Оживените улички са препълнени с усмихнатите лицата на представители на различни раси и народности – индийци, турци, пакистанци, афганистанци, поляци, украинци и т.н. - имигранти, дошли тук да си търсят късмета. Повечето от тях са предприемчиви и имат собствен бизнес в услугите на ресторантьорството, строителството и хотелиерството.

Британските пъбове - класика в жанра

В Рочестър (както и в цялото Обединено кралство) повечето магазини за алкохол и хранителни стоки обикновено затварят до 23 часа. Но затова пък има достатъчен брой нощни заведения и барове в лицето на класическите британски пъбове, където най-неуморните купонджии могат да се забавляват чак до сутринта.



В тях хубавото уиски и силната бира, наред с традиционната английска кухня, включваща на първо място яйца, боб и бекон, са сред най-предпочитаното меню.