Уютният и духовно извисен Ришикеш се намира в северната индийска провинция Утаракханд, в подножието на Хималаите и понякога е наричан „световна столица на йога“.

Това е един от най-свещените градове за индуистите, тук идват на поклонение вярващи от Индия и от цял свят, желаещи да се окъпят в свещените води на Ганг. Тесните улички, огласени от музика, тихият камбанен звън и безбройните храмове създават неповторима атмосфера. Тук ще се озовете в един съвсем различен свят, свят на светостта и чистотата.

Най-интересните забележителности в Ришикеш



Въпреки че курортът е родината на йога и място за поклонение, тук ще намерите чудесни екскурзионни и развлекателни програми за туристи. Например можете да се разходите до свещения и древен храм Траямбакешвар и до разположените недалеч от него легендарни водопади. Вляво от тях за туристите има дхабу, където можете да опитате традиционни индийски банички самоса и да си пийнете горещ чай с мляко. Водопадите се намират в джунглата и са невероятно красиви и живописни. До тях има още едно интересно място – пещера с минерализирани стени и тавани.

Ако предпочитате активната почивка и екстремните спортове, можете да посетите лагера за рафтинг на брега на Ганг на 30 мин. път с кола от Ришикеш. Тук ще ви предложат да се пуснете с лодка по реката или да скочите във водата от високите скали.



Стандартните туристически програми обикновено включват посещения на древните храмове на Шива и Вишну.

Най-древният храм в района е Бхарат Мандир, посветен на всемогъщия Вишну. Величественият Нилкант Махадев пък е построен на мястото, където Шива е пил отрова, спасявайки по този начин всичко живо.



Във водите на свещената река срещу входа на Пармат Никетан се извисява бяла статуя на Шива. Край нея всяка вечер се провежда Ганга-пуджа – поклонение на Ганг. Живописната церемония е съпроводена от танци и свещени мантри. Всеки присъстващ трябва да държи в ръцете си маслена лампа, която накрая да пусне по водата. Тази невероятна гледка буквално ще ви омагьоса.