Вчера ви показахме една от любимите рецепти за свински бут на Гордън Рамзи.

Днес сме се спрели също на едно от ястията, които той най-много обича да приготвя.

Рибен пай с праз и скариди

Продукти:

* 1 глава лук;
* 3-4 стръкчета карамфил;
* дафинов лист;
* 250 мл. пълномаслена сметана;
* 250 мл. мляко;
* 400 гр. филе от бяла риба;
* 400 гр. филе от треска;
* 30 гр. краве масло;
* 2 стръка праз;
* 30 гр. брашно;
* морска сол и черен пипер;
* шепа нарязан магданоз;
* 300 гр. изчистени сурови скариди.

За горния слой:

* 750 гр. картофи;
* 75 гр. краве масло;
* 50 мл горещо мляко;
* 2 едри жълтъка;
* 75-100 гр. сирене чедър

Начин на приготвяне:

Забийте карамфила в глава лук, сложете я в широка тенджера заедно с дафиновия лист, сметаната и млякото и кипнете сместа на среден огън. Топнете в млякото двата вида риба и ги оставете да се бланшират за 3-4 минути. Няма проблем рибата да остане леко сурова. Изкарайте я и я оставете в отделна чиния.

Разтопете в тенджера кравето масло, изсипете в него нарязания праз и го задушавайте 4-6 минути, докато не омекне. Добавете брашното и пържете още 1-2 минути, като разбърквате. После добавете постепенно млякото и го варете на слаб огън 10.15 минути, като разбърквате постоянно, докато сместа не се сгъсти. Подправете щедро със сол, пипер и магданоз.

За горния слой на пая обелете картофите и ги нарежете на резени. Пуснете ги в тенджера с подсолена вода, кипнете я и варете 15-20 минути на слаб огън, докато картофите омекнат. После излейте водата и смачкайте картофите на пюре. Добавете кравето масло и горещото мляко и разбъркайте. Когато сместа леко се охлади, добавете и жълтъците. Подправете със сол и пипер на вкус.

Загрейте фурната до 200℃. Разделете филетата риба на малки парчета и ги разбъркайте със скаридите и лучения сос. Изсипете получената смес в тава с обем 1.75-2 литра и наредете отгоре на равен слой пюрето. Поръсете всичко с настърган чедър и печете 25-30 минути, до постигането на тъмно-златиста коричка. Оставете пая да се охлади леко и го сервирайте със зелен грах и зелен фасул за гарнитура.