Автор
Woman.bg

Риана и принц Хари се тестваха публично за СПИН

Вчера отбелязахме Деня за борба със СПИН и по този повод повелителката на сцената Риана и британският принц Хари се включиха в кампания за превенция на болестта.

В родината на красивата изпълнителка Барбадос двамата публично се тестваха за вируса, опитвайки се по този начин да окуражат феновете си също да си направят изследване за ХИВ.

"Това е нещо, което правим, за да кажем на всички, че с едно убождане на палеца и по-малко от пет минути те ще получат отговори. Това може да се случи и в дома ви, така че никой да не разбере. Вече има лекарства, ако се окаже, че изследванията ви са положителни, болестта може да се хване достатъчно бързо, така че да имате напълно нормален живот", обясни принцът. "Не съм сигурна, че хората са наясно колко голям напредък е постигнат в борбата срещу ХИВ и СПИН и колкото повече говорим затова, толкова по-добре", добави певицата.

По последни данни над 36 млн.души в света са носители на ХИВ-вируса. Вчера от УНИЦЕФ разкриха, че новите случаи на заразяване със заболяването сред подрастващите може да се увеличат със 60 на сто и да стигнат до 400 хил. случая годишно към 2030 г., ако не се ускорят темповете, с които се влияе на тази група от населението. Само през 2015 г. от болестта са починали 41 хил. подрастващи, разкриват от btvnovinite.bg