Любопитен и забавен разказ за един оригинален проект и това какво може да ви се случи, ако освободите духа си, дадете воля на креативността си и се отправите на път.

„Рецепти за Свобода“ е проект на UFOtv и BEDBUGstudio (съвместно с „други“ артисти и организации), представящ видеа, снимки и акции, подредени в хронологична поредица.

Инициативата се стреми да отрази различните форми на изразяване и експресии, като музика, изобразително изкуство, лирика, танц, кулинария и други – в контекста на пътешестване по планетата земя и съвместния живот на хора от „различни“ етноси, култури, учения и традиции.

На 13.02.2014 /четвъртък/, Trip Ten (бул. България 2 под Моста на влюбените), 19:00ч. предстои премиера на поредните серии от видео хронологията по едноименния проект , фото изложба и музика на живо - „Nepal – Живот в Хималаите”.

*Изложбата
- снимки на Кристина Кънчева /SunArt Productions/, UFOtv, Нази Норузиан /Иран/ и Федерико Копола /Италия/

*Видео
- Три нови серии от видео поредицата „Рецепти за Свобода“. „Kathmandu”, “Pokhara”, “Dandagaun”.
- Клип по темата: Деня на независимостта на Тибет 13.02.2014

*Почитане на Деня за отбелязване на великото наследство на тибетската империя и подкрепа за делото на Тибет на световната сцена, обединяващо всички тибетци в един свободен и демократичен Тибет. Гост ще бъде Таня Свечникова от новоучредяващото се сдружение Приятели на Тибет в България.

*Музика на живо: Представяне на новосформираната група Soulfia

Българин, свирещ на турски канун, французин със саксофон и солист, който е сирийски бежанец са се срещнали случайно в София, за да сформират трио Soulfia.

Георги е 29-годишен пътуващ музикант. Сега живее в Истанбул, но е решил да се прибере у дома през зимата. Така се е срещнал саксофониста Ян и певеца Хоманд. "Миналата седмица имаше прожекция на филм за Истанбул. Свирихме заедно и така решихме да продължим с това си занимание", обясни Георги, който свири на канун.

Георги споделя, че в чужбина се печели като уличен музикант, защото хората ценят изкуството. "Надявам се българите също да се отворят към това и да започнат да приемат уличните музиканти като артисти, вместо да гледат на тях като на просяци", каза канунистът.

"Суфизмът е древна мъдрост, в която виждането за живота е като към любовта. Мистиката ме привлича и от всяка религия вземам по нещо малко, но не следвам догми", споделя Георги и обяснява, че това го усъвършенства като човек. Истанбул го е научил да живее в огромен град и го е открехнал към музиката. "Градът зарежда и е пълно с хора, които се занимават с изкуство", разказа още Георги, който е пътувал по цяла Европа като уличен музикант. Стигнал дори канарските острови, Израел и Египет.


Трио Soulfia не знае дали ще продължи и занапред със съвместните изяви, но и тримата музиканти казват, че това би било добре. Засега групата е подготвила концерта "Любов, вино и суфи музика", който ще бъде на 14 февруари в галерия "Антаркт". Тогава триото ще представи репертоар от турска и арабска народна музика, но освен това, публиката ще има възможността да наблюдава и танца на въртящите се дервиши, наречен сема.