Вчера беше Световният ден на динята. По този повод ви предлагаме няколко страхотни рецепти с една от най-популярните летни храни.

Динята разхлажда по немероятен начин. Тя съдържа аминокиселината цитрулин, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма.

Отново цитрулинът е виновен и за свойството на динята като афродизиак. Той разширява кръвоносните съдове и така подобрява сексуалните функции на организма.

Динята е един сладък и освежаващ летен плод, който може да бъде използван за приготвянето на почти всичко – от сорбе до вкусна супа.

Дори можете да я използвате вместо домати в салсата.

- По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.

- Растението има над 1200 разновидности. От тях само 60 вида са подходящи за консумация.

- Динята съдържа най-големият процент вода сред плодовете. Между 80 и 92% - в зависимост от сорта.

- Най-голямото препоръчително количество диня, което може да изяде човек дневно, е 2.5 килограма.

- В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети.

- Белег за вкусна и зряла диня е спаружена и изсъхнала дръжка. Кухият звук при почукване означава, че е зелена.

- Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.