Вчера беше Световният ден на динята. По този повод ви предлагаме няколко страхотни рецепти с една от най-популярните летни храни.
Динята разхлажда по немероятен начин. Тя съдържа аминокиселината цитрулин, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма.
Отново цитрулинът е виновен и за свойството на динята като афродизиак. Той разширява кръвоносните съдове и така подобрява сексуалните функции на организма.
Динята е един сладък и освежаващ летен плод, който може да бъде използван за приготвянето на почти всичко – от сорбе до вкусна супа.
Дори можете да я използвате вместо домати в салсата.
- По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.
- Растението има над 1200 разновидности. От тях само 60 вида са подходящи за консумация.
- Динята съдържа най-големият процент вода сред плодовете. Между 80 и 92% - в зависимост от сорта.
- Най-голямото препоръчително количество диня, което може да изяде човек дневно, е 2.5 килограма.
- В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети.
- Белег за вкусна и зряла диня е спаружена и изсъхнала дръжка. Кухият звук при почукване означава, че е зелена.
- Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.