Неведнъж сме писали за козметичната компания на Миранда КерKORA, чрез която любимият ни Ангел пропагандира етично отношение към природата, тялото и духът.

По повод деня, в който всички угасихме тока в домовете си за час (нали?), Миранда и екипът й изнесли безплатен йога клас в Австралия, по време на който се предлагали освен вълшебни йога практики, така и великолепни органични хапки, десерти, мусове и напитки.

Един от десертите, с които са били изненадани гостите на KORA е това вкусно, сладко, импровизирано парфе, дело на дамата, която от дълго време обгрижва здравословното меню на красивия модел и дава съвети в блога на компанията й.

Шеф готвач Кейт Макалуун е истинско гуру в сферата на здравословното хранене и в нейни ръце са поверили здравето и храната си звезди като Гуинет Полтроу, Шерил Кроу, Къртни Кокс, Орландо Блум, Мег Райън, Стивън Спълбърг и др.

Това, което ви трябва са *безглутенови мъфини (рецептата ще ви я дадем най-долу в материала), но можете успешно да ги заместите и с какъвто пожелаете друг кекс, бисквити или курабии. Все пак, тази рецепта е за празничен десерт, а по празниците някои грехове са позволени.

Парфетата, както ще се уверите сами, са много лесни за приготвяне и гостите ви ще се влюбят в тях от първа хапка.

Рецептата е за 4-6 порции, които зависят от големината на чашите, в които ще ги приготвяте.

Необходими продукти (позволихме си да ги заменим малко, замествайки някои съставки с такива, които лесно могат да се намерят на българския пазар):

4-6 мъфини, начупени на малки парченца (или парчета кекс, бисквити, курабийки, но с големината на мъфин)
1 или 1 ½ ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. кокосова сметана
½ ч.ч. мед
1 ч.л. ванилия
½ ч.ч. кафява захар
½ ч.ч. кокосови стърготини
½ ч.ч. предварително запечени във фурна и после счукани орехи
1 ½ ч.ч. свежи или замразени малини (зависи от сезона) разбъркани с ½ ч.ч. мед

Допълнително захар и мед за украса на ръба на чашите и свежи листа мента.

Начин на приготвяне:

Изберете еднакви по големина чаши. В голяма купа смесете млякото, кокосовата сметана, меда и ванилията.

Проверете как е на сладост и добавете още малко мед, ако е необходимо.

Можете да приготвите съставките за парфето, да ги оставите да „чакат” и малко преди да поднесете десерта на гостите да ги смесите в чашите.

На дъното на всяка чаша сложете малко от млечната смес, а после от начупените мъфини.

Добавете от сместа с малините и меда, малко ядки, кокосови стърготини и кафява захар. Повторете тази процедура още веднъж.

Най-отгоре насипете с мъничко ядки, захар, мед, кокосови стърготини и листо мента.

Можете да използвате каквито пожелаете плодове – малини, смокини, ягоди, боровинки, кайсии, праскови... Лятото предстои, ще имате избор.

Парфетата от събитието на KORA Organics, дело на Шеф Кейт Макалуун

*Кокосови мъфини с бадемово брашно

Това е една превъзходна и много, много вкусна рецепта за здравословни мъфини. Много вкусна! В тях можете да добавите каквито пожелаете плодове.

Необходими продукти:

¼ ч.ч. кокосово брашно
1 ч.ч. безглутеново брашно (може и пълнозърнесто)
½ ч.ч. бадемово брашно или много фино смлени бадеми
½ ч.ч. кокосови стърготини
¼ ч.ч. кафява захар
1 ч.л. сода
1 ч.л. морска сол

В купа смесете горните съставки и оставете настрана.

Отделно са ви необходими:

6 яйца
¾ ч.ч. кокосова сметана
4 с.л. семена чиа
1 ч.ч. мед
¼ ч.ч. кокосово масло или зехтин
2 капсулки ванилов екстракт
От ½ до ¾ ч.ч. парченца или цели малки плодове

Загрейте предварително фурната на 180С. Намазнете формите за мъфини, за да не залепне сместа по тях. Тези мъфини не се надигат много, така че спокойно можете да напълните формичките догоре.

В голяма купа разбийте яйцата с миксер за около минута. След това добавете останалите „мокри” съставки, като оставите настрана ванилията и семената чиа. Добре смесете.

Вече можете да прибавите останалите 2 „сухи” съставки – ванилията и семената. Оставете сместа да престои 3-5 минути.

Добавете по-рано приготвената брашнена смес и бавно разбъркайте.

Сложете накрая и плодовете.

С лъжица напълнете формичките за мъфини, печете ги около 15 минути, докато започнат да покафеняват. След това ги покрийте с хартия за печене, за да не потъмнеят твърде много и продължете да ги печете още 15 минути.

Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят.