За трета поредна година списание Elite Traveler отреди първото място на луксозното заведение Alinea в Чикаго в класацията си за "100-те най-добри ресторанта в света".

Списъкът е съставен от влиятелния кулинарен журналист Анди Хейлър, известен с това, че се е хранил във всички 3-звездни ресторанти в света.

"Там няма меню, само 25-степенна дегустация, която предлага иновативен и изключително прецизен баланс на вкусовете", пише Хейлър.

"Неочакваните прояви на театралност включват десерт "нарисуван" върху покривката от двама готвачи. Въпреки че молекулярната гастрономия не е моят предпочитан избор за храна не мога да скрия възхищението си от Alinea", признава журналистът.

Четете още: Пътешествия за двама

В топ пет на най-добрите ресторанти в света влизат още Daniel в Ню Йорк, The Fat Duck в Брей, Великобритания, Eleven Madison и Le Bernardin в Ню Йорк.

Франция се очертава като най-добрата дестинация за хранене в света с цели 17 ресторанта, които намират място в класацията на Анди. Най-високо място сред тях заема Pierre Gagnaire, класиран на 8-ма позиция. В топ 100 попадат общо 17 заведения в Париж.

Наградата "Готвач на годината" беше присъдена на Хестън Блументал, който е отговорен за менюто в британския ресторант The Fat Duck, пише БГНЕС.

Топ 10 на ресторантите, подреден от читателите на списание Elite Traveler, изглежда така:

1. Alinea в Чикаго, САЩ
2. Daniel в Ню Йорк, САЩ
3. The Fat Duck в Брей, Великобритания
4. Eleven Madison в Ню Йорк, САЩ
5. Le Bernardin в Ню Йорк, САЩ
6. El Celler Can Roca в Испания
7. Azurmendi в Испания
8. Le Pergola в Рим, Италия
9. The Ledbury в Лондон, Великобритания
10. Osteria Francescana в Италия