Колкото и голяма да е кухнята ви, колкото и шкафчета и чекмеджета да имате в нея, мястото винаги не стига.

Почти невъзможно е да намерите бързо това, което ви трябва, спирате се, местите неща натам-насам, търсите...

Но има няколко прости начина да вкарате всичко в ред и при това да направите кухнята си по-красива.

Прозрачни буркани за насипни храни

В прозрачни резервоари може да се сложи всичко – без да остават разпечатани опаковки бисквити наоколо.

Безредието в кухнята е същински кошмар за една домакиня. За да се преборите с него, трябва да използвате максимално ефективно пространството. В същото време не забравяйте да поддържате и чистота в помещението.

Поставка за подправки

Рафтове за подправки на вратичките на шкафовете

Преди да започнете да изхвърляте безразборно всичко, просто за да освободите малко място, се огледайте и решете как искате да изглежда кухнята ви. След това помислете кои неща се ползват най-често и как могат да се съхраняват най-удобно и компактно. Например ако обичате да слагате много подправки, разумно ще е да си направите (или купите) приятен за окото стелаж или подставка за тях. Ако пък сте почитатели на зърнените храни и макароните, сипете ги в хубави кутии/буркани.

Лепенките ще ви помогнат да намерите бързо и лесно нужната кутия

В голям стъклен буркан могат да се оставят редица необходими дребни неща

Втора точка в програмата са лепенките. Можете да намерите готови кухненски лепенки или празни стикери, които да надпишете сами. Във всички случаи разходите ще са минимални, докато търсенето на нужните вещи и продукти ще се улесни значително.


Складирайте еднотипните неща на едно място

За да не се чудите трескаво къде ли се намира домакинското фолио, което вчера сте видели наоколо, определете точни места за еднотипните неща. Например пластмасовото и алуминиевото фолио, хартиените пликове и хартията за печене могат да се намират в едно общо отделение. Така ще намирате всичко необходимо много по-бързо.


Мислете не само за красотата, но и за функционалността

Понякога се налага да жертвате красотата в полза на функционалността. Това ще улесни живота ви, ще ви отърве от необходимостта да изхвърляте просрочени продукти и ще ви спести време.