Автор
Woman.bg

Речник на остарели и редки названия от семейно-родовата лексика

Някога замисляли сте се откъде произлизат някои диалектни думички, с които се наричат членовете на семейството в различните краища на България?

Знаете ли, че ако преди време вашият любим трябваше да ви откупи от баща ви, той щеше да му даде агърлък (пари, които момък или баща му дава на родителите на момата при годежа); ако отидете в Чепино, село, което днес е квартал на гр. Велинград, и днес можете да чуете названието аджо, което значи батко, по-голям брат?

Има още хиляди подобни интересни и непознати на повечето от нас диалектни думи, свързани със семейно-родовите названия, които ще бъдат интересни на възрастните ви роднини и на вас самите. А на малките деца ще звучат като излезли от стари приказки.

Именно такъв приказен енциклопедичен речник излезе под крилото на изд. Изток-Запад. Речникът се казва "Българска семейно-родова лексика" и е дело на доц. Христо Холиолчев и покойните проф. Максим Младенов и н.с. Лилия Радева.

Епохалният научен труд проследява родствените връзки и разнообразните им диалектни названия в различните краища на България, анализирайки бита и културата на нашия народ.

В изданието са обобщени данни за субектите и отношенията на кръвно и брачно родство, както и на родство по сватовство, кумство, кръщене.

Речникът съдържа теренни проучвания за изучаване на бита и културата на народа ни, както и подробни карти на смемейно-родовата лексика в България.

„Материалите за този речник са събирани в продължение на повече от 50 години по различни проекти (програми) и от изследвачи с различна подготовка и квалификация – научни работници (езиковеди, етнографи), учители, студенти, културни дейци от читалища и местни или регионални музеи и др. Към сбирката сега се добавят и материали, ексцерпирани от речници и диалектоложки и етнографски изследвания, които са посочени към приложената библиография на източниците.”

Христо Холиолчев

"Българска семейно-родова лексика"

Автори: доц. Христо Холиолчев и покойните проф. Максим Младенов и н.с. Лилия Радева

Изд.: Изток-Запад