Преди време ви представихме тази дама – Лизи Веласкес (Lizzie Velasquez). Преди години тя бе определена за най-грозната жена в света, което подразни не само нас, но и множество медии и хора по света.

Защо ли? Защото това момиче е родено с твърде рядък синдром, за който нито тя, нито семейството ѝ са виновни.

Четете още: Да си "грозен" в свят на "красиви"

Неонаталният прогероиден синдром причинява на Лизи ускорено стареене и незабавно разграждане на мазнините в тялото ѝ. За него не се знае почти нищо, освен че от него страдат още двама души на планетата.

Лизи тежи 26 килограма, изгубила е зрението се на едното око, за да оцелее яде през 15 минути (това прави около 60 хранения на ден), но въпреки всички трудности и подигравки, тя намира сили да живее като един щастлив човек със собствена мисия – да се бори с хорските предразсъдъци.

След продължителни усилия да поддържа тялото си успява да се запише в Университета в Сан Маркос, Тексас, с което се сбъдва нейна голяма мечта - да защити диплома.

Написала е две книги, а сега предстои излизането на трета.

А основна нейна „професия“ е мотивиращото ораторство, с което подкрепя и амбицира стотици, ако не и хиляди хора по света, да стоят зад това, което са с гордо вдигнати глави, да трансформират негативната енергия в стимул за деянията си и да се научат да обичат живота, защото е единствен и непторим.

„Вместо просто да седя и да гледам как хората ме съдят, започнах да искам да отида при тези хора, да се представя, да им дам визитката си и да им кажа „Може би трябва да спрете да зяпате и да започнете да разбирате”, казва тя.

Лизи Веласкес е един от най-впечатляващите мотивационни лектори на конференцията TED в Америка. Видеото тук показва нейна реч по време на събитието, в която тя разказва за себе си и отправя трогателен призив към публиката и зрителите да определят себе си независимо от всичко и всички наоколо и след това да поемат волана на живота си.