18 март е обявен за Световен ден на мозъка. Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива.

Мнозина знаят, че с възрастта човек започва да обработва по-бавно информацията. Затова британски лекари разработват нова методика за изчисляване на „мозъчната възраст“.

Както се знае, при остаряване човешкият мозък започва буквално да се свива, тъй като умират все повече и повече нервни клетки. Стотици невронни връзки, помагали да се обработи информацията, започват да се разрушават. При някои хора обаче мозъкът не проявява признаци на остаряване по редица причини, сред които наследственост и начин на живот.

Отговорете на всички въпроси, представени по-долу. Тестът е разработен от доктор Винсент Фортанас, преподавател по клинична неврология от университета в Южна Калифорния. Той ще ви помогне да установите реалната възраст на мозъка си и да оцените как влияят навиците ви върху състоянието му.

На всеки въпрос отговорете с „да“ или „не“:

1. Всяка нощ спя по 7-8 часа (или повече).
2. Ежедневно изяждам поне пет порции плодове и зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти.
3. Поне три пъти седмично ям печена риба с високо съдържание на омега-3 киселини.
4. Поне пет пъти седмично взимам рибено масло с високо съдържание на омега-3 киселини или добавки от ленено семе.
5. Ежедневно взимам мултивитамини и хранителни добавки, съдържащи фолиева киселина.
6. Ежедневно пия аспирин в малки дози.
7. Поне пет пъти седмично пия червено вино или гроздов сок.
8. Спортувам през по-голямата част от седмицата, като всяка тренировка трае поне 30 минути.
9. Поне пет пъти седмично чета сложни книги, решавам кръстословици или судоку или правя други неща, изискващи активно обучение, запомняне, изчисляване, анализ и решаване на проблемите.
10. В рода ми е имало хора с „гени на дълголетието“, които са живели до 80 години или повече без влошаване на паметта.
11. Общото ниво на холестерина ми е под 5.2.
12. Нивото на „лошия“ ми холестерин е под 3.3.
13. Нямам наднормено тегло.
14. Диетата ми е „средиземноморска“, в нея преобладават зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни, бобените култури, ядките и семките. Източник на мазнини са зехтинът и малките количества червено месо.
15. Вместо да ям масло и маргарин, ям зехтин и не консумирам транс-мазнини.
16. Никога не съм пушил цигари.
17. Кръвното ми налягане е в нормата.
18. Нямам диабет.
19. Нямам метаболитен синдром (характеризира се с високо ниво на триглицерина, общо затлъстяване и хипертония), известен още като „синдром на инсулиновата резистентност“.
20. Нямам нарушения на съня като хъркане, обструктивна апнея или хронично безсъние.
21. Ежедневният неконтролируем стрес не представлява проблем за мен.
22. Имам хора, които ме подкрепят активно, харесва ми да прекарвам времето си с приятели, колеги и роднини.
23. Не смятам да боледувам от Алцхаймер и съм готов да направя всичко, за да предотвратя това.

Сега пребройте колко отговора „да“ сте дали и вижте характеристиката си според точките.

0-11: При вас рискът да развиете Алцхаймер е висок. Добавете още 10 години към настоящата си възраст и ще получите реалната възраст на мозъка ви. Веднага се обадете на личния си лекар и обсъдете с него здравословните проблеми, които със сигурност имате.

12-14: Рискът от развиване на Алцхаймер при вас е умерен. Добавете пет години към настоящата си възраст, за да получите реалната възраст на мозъка си.

15-19: Всичко е нормално. Реалната възраст на мозъка ви съвпада с календарната ви възраст. Въпреки това има малък риск от развиване на Алцхаймер, така че бъдете внимателни. Прочетете пак теста, за да разберете какви промени трябва да внесете в менюто си, режима си на тренировки и съня си.

20-22: Доста добре! Извадете пет години от календарната си възраст и ще получите възрастта на мозъка си. Грижите се старателно за своето физическо и психическо здраве. Проверете на кои въпроси сте отговорили с „не“ и се постарайте да промените това.

23-24: Поздравления, вие остарявате по най-добрия начин! За да получите реалната възраст на мозъка си, извадете от календарната си възраст 15 години. В момента сте здрави, умът ви е юношески и много продуктивен. Ако продължавате така и занапред, рискът да се разболеете от Алцхаймер е крайно нисък.

А сега нека обсъдим няколко метода, които ще ви позволят да опазите мозъка си млад.

1. Тренирайте тялото си

Хората тренират мозъка си, решавайки кръстословици, судоку, или просто усвоявайки нови знания, например с учене на чужди езици. Всичко това помага да се намали скоростта на стареене на мозъка, но в малка степен.

Междувременно поддържането на нормална физическа форма изглежда действа по-ефективно. Проучванията показват, че физическите упражнения помагат да поддържаме и мозъка си в добро състояние. Дори най-обикновените разходки по 30 минути на ден са способни да забавят значително стареенето му.

Четете още: Променете живота си за 4 седмици - II част

2. Спете повече

Недостигът на сън води до остаряване. Проучванията показват, че мозъкът на хората, които работят нощна смяна в продължение на 10 години, е с около 6 години по-стар, отколкото би трябвало да бъде. Липсата на сън може да ускори отмирането на мозъчните клетки. Храненето също се отразява – проучванията показват, че хората, които ядат нездравословна храна цяла седмица, значително влошават паметта си.

3. Откажете се от вредните навици

Което е лошо за тялото ви, по правило е лошо и за мозъка. Пушенето, наднорменото тегло, високото кръвно налягане, високото ниво на холестерина – всичко това ускорява остаряването на мозъка, тъй като се отразява на състоянието на кръвоносните съдове в цялото тяло и респективно в мозъка. Той има нужда от много добро кръвоснабдяване. Дори минимален кръвоизлив може да предизвика отмиране на клетки.

4. Поддържайте пълноценен социален живот

Най-простият начин да запазите мозъка си млад е да се срещате с други хора. „Социално активните“ индивиди отбелязват по-ниска скорост на остаряване на мозъка. Учените предполагат, че общуването с други хора стимулира ефективно онези зони от мозъка, които участват в планирането и взимането на решения.

Четете още: Променете живота си за 4 седмици - I част