Контрацептивът Vasalgel е нов по рода си начин за предпазване от нежелана бременност, предназначен е за мъже и в момента преминава през серия от тестове.

Разработчиците на продукта се надяват идеята им да бъде евтина, ефективна и безвредна. Гелът ще се въвежда в канала, през който преминава спермата на мъжа, като блокира сперматозоидите и по този начин намалява риска от нежелана бременност.

С разработката на "новия презерватив" се занимава нестопанската организация "Parsemus Foundation". Създателите на гела твърдят, че той има ефекта на вазектомия, но е по-малко агресивен, тъй като не изисква хирургическа намеса- каналите не се отстраняват, а се запушват.

Тестът на гела продължил шест месеца, през които три бабуина се чифтосвали с 10-15 женски, като нито една от тях не забременяла. Въпреки успешния резултат, научните изследвания продължават.

Компанията очаква до края на годината да има много повече информация за новото лекарство, а следващата година могат да започнат експериментите върху хора.

БГНЕС