Швейцарската компания Нестле разкри, че разработва умна храна, която пресъздава ефекта от упражненията, съобщава в. “Daily mail”.

Компанията се надява да създаде напитка или хапче, което гори мазнини по същия начин като тренировката. Учени от централата в Женева казват, че са установили как ензим, отговарящ за регулирането на метаболизма, може да бъде стимулиран чрез веществото С13.

Изследването, публикувано в научното списание Chemistry & Biology, е потенциална първа стъпка в развиването на начин за имитиране на ефекта на горенето на мазнини от упражненията. Целта е да бъде пресъздаден ефектът от упражненията в хапче или напитка. Първоначално те ще бъдат насочени към хора с ограничена подвижност заради напреднала възраст, диабет или затлъстяване, казва Кей Сакамото, изследователят, който ръководи проучванията за диабета и циркадния ритъм в Нестле.

Изследователите проучили как главният регулатор на метаболизма в тялото, ензимът AMPK, е контролиран на молекулярно ниво. „АМPK е ключов протеин във всяка клетка в тялото и обичайно се активира чрез упражнения. Той следи енергийния статут като датчика за гориво в колата и ви казва да заредите, когато енергията ви е ниска”, казва проф. Сакамото.

Четете още: През декември и септември се напълнява най-много

Ролята на AMPK е важна, тъй като енергията е необходима за всички ключови физиологични процеси в тялото – от секретирането на хормон до движението на мускул и дори функционирането на мозъка.

Източник: БГНЕС