Когато оплодената яйцеклетка се загнезди извън матката, тогава можем да говорим за извънматочна бременност.

Яйцеклетката обикновено се закрепя в маточните тръби , макар и в 5 % от случаите да се открива в шийката на матката, стомаха или яйчника.

Когато е в тръбата и започне да расте, тръбата се спуква, защото не е еластична и няма възможността да се разширява. Трудно е да се постави диагноза извънматочно забременяване преди тръбата да се спука, но ако бъде направено, би помогнало да се прибегне до спешна лекарска намеса.

Подобен вид необичайно положение на плода може да бъде изключително опасно. Ето защо е важно да се знаят най-често срещаните предупредителни симптоми. Сред тях са:

- Пропуснат месечен менструален цикъл; 75 % от жените, които забременяват извънматочно, са пропуснали месечния цикъл;

- Болка, локализирана от едната страна или в цялата коремна област, сякаш ви „разкъсват” или „пробождат”. Не е изключено болката да е придружена с кървене. Болката по време на полов акт също може да е симптом;

- Отпадналост;

- Кървене.

Ако забележите който и да е от тези симптоми, докато се опитвате да забременеете, веднага уведомете лекаря си.

Като цяло жените между 35 и 44 години са по-предразположени да попаднат в рисковата група и да развият извънматочна бременност. Застрашени са и жени, страдащи от хронични възпалителни заболявания, предизвикани от хламидийни инфекции. По-уязвими са и бъдещите майки с вродени аномалии на матката и маточните тръби.

Използването на вътрематочна спирала срещу забременяване, също може да се окаже опасно и да доведе до извънматочна бременност. Когато става въпрос за извънматочна бременност е по-добре да бъдете предпазлива, за да не съжалявате впоследствие.