Мерилин... Красива, пленителна, изумителна... И също толкова нерезбрана. Глупавото русо момиче всъщност била една зряла и чувствителна жена, която разбирала покварата на Холивуд, но и ценяла великолепието на живота около себе си по-добре от много свои колеги.

Тя обичала да чете книги, при това много. В личната й библиотека са открити автори като Албер Камю, Джеймс Джойс, Уолт Уитман и Томас Ман. Освен това легендарната актриса е писала стихове и е била изключително чувствителен и нараним човек.

„Имам твърде много фантазии, за да бъда домакиня. Предполагам, че аз съм една фантазия.“

"Истината е, че никога не съм заблуждавала някого. Оставих хората сами да се заблуждават. Те не се интересуваха да открият коя съм и каква съм. Вместо това си създаваха свой образ за мен. Не бих спорила с тях. Очевидно обичаха някой, който аз не бях."

„Само защото си се провалила веднъж, не означава, че ще се проваляш във всичко. Продължавай да опитваш, дръж се, и винаги, винаги, винаги вярвай в себе си, защото ако ти не вярваш, тогава кой, миличка? Затова дръж главата си изправена, вдигни брадичката и най- важното, продължавай да се усмихваш, защото животът е нещо красиво и има толкова много причини да се усмихваш.”

"Умното момиче целува, но не обича, слуша, но не вярва и си тръгва, преди да си тръгнат от нея!"

"Жените, които се стремят да бъдат равни с мъжете, нямат достатъчно амбиция."

"На всички малки момичета трябва да се казва, че са красиви, дори и да не са!"

"Често съм стояла мълчаливо на някое парти, слушайки с часове, как моите филмови идоли се превръщаха в празни и малки хора."
„Аз съм добра, но не съм ангел. Прегрешавам, но не съм дявол. Аз съм просто малко момиче, в големия свят, опитващо се да намери някой, когото да обича.”

"Сексът е част от природата… А аз живея в хармония с нея!"

„Несъвършенството е красота, лудоста е гениалност и е по- добре да бъдеш абсолютно нелеп, отколкото абсолютно скучен.”

"Холивуд е място, където ще ти платят хиляди долари за целувка и петдесет цента за душата ти.“

„Истинският любовник е мъж, който може да те разтреперва, докосвайки лицето ти или усмихвайки се в очите ти, или просто гледайки съсредоточено в пространството.“

„Не прощавам на хората, защото съм слаба, прощавам им защото съм достатъчно силна да знам, че хората правят грешки.”

„Не възразявам да живея в мъжки свят, стига да мога да бъда жена в него.”

"Ако не можеш да накараш едно момиче да се усмихне - не можеш да го накараш да направи нищо!"

"Аз неизменно закъснявам за срещи – понякога почти с два часа. Опитах да променя навиците си, но нещата, които ме карат да закъснявам са твърде силни и твърде приятни."

„Животът е такъв, какъвто го направиш. Независимо от всичко, понякога ще бъркаш, това е универсална истина. Но хубавото е, че ти решаваш как ще сбъркаш.”

„Кучета никога не ме хапят. Само хората!“