С настъпването на студовете идва и най-тежкият сезон за нашите устни – влагата, студът и вятърът ги кара да се напукват и белят.

Често за поддържане на красивия им вид не е достатъчно просто да се намажете с вазелин или балсам за устни. Предлагаме ви няколко разкрасяващи рецепти, които ще направят устните ви неотразими за Деня на влюбените.

Ако изсъхването и напукването в ъгълчетата на устните през зимата придобиват хроничен характер, значи проблемът се корени в имунитета и недостига на витамини. Включете в ежедневното си меню кисело мляко и извара, яйца, зелени зеленчуци, месо, грах, царевица, фасул. Пийте витаминни чайове с шипки и офика.



През есенно-зимния сезон също така е полезно да взимате 3 пъти на ден по време на хранене по 1/2 чаена лъжичка бирена мая (само за 3-4 седмици). Не се притеснявайте, че ще напълнеете от това – в такива количества маята няма подобен ефект, но пък зарежда организма с витамини от група В. През този период няма да е зле да взимате и други витамини – А, В и С.



Сутрин и вечер в продължение на 5 минути масажирайте устните си с влажна четка за зъби с естествен косъм, потапяйки я ту в гореща вода със сода (1/2 чаена лъжичка на чаша вода), ту в студена вода с лед. След масажа намажете устните с мазен подхранващ крем. Тази процедура ще подобри кръвообращението и ще запази естествената свежест на устните.

При почистване на лицето и очите най-вероятно ползвате специални средства за отстраняване на грим. Почистването на устните също трябва да се прави ежедневно. За отстраняване на грима от тях ползвайте почистващо мляко или лосион за лице. Забършете червилото с памучен тампон внимателно, без да разтягате кожата.

Ако нямате специални средства под ръка, не бързайте да търкате устните си със сапун. По-добре използвайте олио, друго растително масло или подхранващ крем.



Овлажняването и подхранването са задължителни както за лицето, така и за устните. Като начало не забравяйте за вътрешното овлажняване – пийте по 1.5-2 л. течности на ден, като поне половината от това количество трябва да е съставена от чиста вода.

През студените месеци можете да овлажните и излекувате сухата кожа на устните с помощта на специални маски за устни, които лесно се приготвят в домашни условия.

Маска с мед.
Нанесете на устните слой мед и изчакайте 20 минути, преди просто да се оближете. Вече имате гладки и красиви устни!

Маслена маска. Купете си от аптеката масло с витамин Е и го нанесете на устните за 20 минути. Следите от излагане на вятър ще изчезнат безследно!

Маска против напукани устни. Смесете в пропорции 1 към 1 зехтин и сок от моркови. Нанесете маската на устните и оставете да действа около 5 минути. Попийте остатъка със салфетка.

Маска за лющещи се устни.
Веднъж седмично си правете маска от пълномаслена извара, сметана и настърган морков. Оставете да действа 20 минути.