Сърдечната болка може бързо да прерасне в разбито сърце след загубата на любим човек в буквалния смисъл на думата.

Ново изследване сред 100 000 пенсионери показва, че рискът от сърдечен удар се повишава два пъти за период от 30 дни след загубата. Има 2,4 пъти по-голяма вероятност от инфаркт в сравнение с хора на същата възраст, които не са претърпели загуба.

"Има доказателства от други изследвания, че тежката загуба и мъката водят до редица неблагоприятни физиологични реакции. Може да се проявят промени в съсирването на кръвта, в кръвното налягане, в нивата на хормоните на стреса и в контрола на сърдечната дейност", обяснява д-р Сунил Шах, един от ръководителите на изследването.

Д-р Шах е преподавател по обществено здраве в Университета Сейнт Джордж в Лондон.

"Всичко това вероятно допринася за повишаването на риска от състояния като инфаркт и инсулт след загубата на партньора в живота", добавя той.

Четете още: Размерът има значение за оргазма на жените

В изследването са участвали 30 447 опечалени възрастни и 83 588, които не са загубили партньора си. Всички участници са на относително еднаква възраст. Рискът от инфаркт и инсулт е най-висок един месец след загубата, а след една година спада до нормални граници, пише БГНЕС.

"Никой не знае точно защо рискът от смърт се повишава толкова драматично. Има много правдоподобни теории. Много проучвания показват, че повишените нива на стрес могат да предизвикат ответна реакция с прилив на епинефрин, адреналин и кортизол. Този прилив може да доведе до фатални щети за сърцето", казва д-р Карол Уотсън.

"Мъката и скръбта също може да всее хаос в ежедневието. От мъка човек може да забрави да си вземе лекарствата, да спре да се храни правилно, дори да си навреди като яде или пие твърде много. Тези фактори причиняват повишението на риска от сърдечен удар", добавя тя.

Четете още: Заспиваме заради ключ в мозъка