Горещите растителни масла са страхотен начин да подхраните косите си и да задържите влагата във всеки косъм. Те зареждат косата с витамини и минерали, правят я по-лъскава и гъвкава, подхранват скалпа и намаляват сърбежите.

Маслата попиват в косата и могат да се използват като маска. Масажирайте малко растително масло, затоплено на водна баня, в скалпа и втрийте с пръсти. Можете да използвате самостоятелни масла или да ги комбинирате.

Използвайте четка или гребен, за да разнесете мазнината от корените до крайчетата на косата. Оставете на въздух или поставете затоплена кърпа за баня. Топлината спомага за по-бърза абсорбция на полезните съставки в скалпа и космите. Изчакайте 2-3 часа и измийте с шампоан.

Ако косата ви е много изтощена, можете да използвате маслата, да покриете косата с шапка за баня и да оставите да престоят през нощта.

Фина коса

Масло от семки от нар

Маслото, което се съдържа в семките на нара, е богато на мастни киселини, които ревитализират уморената коса и възвръщат гъвкавостта. Можете да го смесите с маслиново олио или с бадемово масло, за да го разредите.

Масло от розмарин

Етеричното масло от ароматната подправка се комбинира чудесно с базисни масла, например бадемово, жожоба, зехтин. То стимулира фоликулите и активизира растежа на косите. Богато е на желязо, калций, витамин B, действа подмладяващо, подсилва естествения цвят на косата, подхранва и уплътнява косъма, редуцира косопада.



Вълниста коса

Бадемово масло

Маслото от сладък бадем съдържа много витамини A и E. Грижи се за цъфтящите краища и стимулира скалпа, подсилва лъскавината на космите и подхранва уморената коса. То съдържа мастни киселини и има натурална защита от лъченията на слънцето.

Твърда коса

Масло от авокадо

Авокадовото масло е страхотно за косите, тъй като съдържа много протеини и аминокиселини. Съдържа витамини A, D и E. Протеините подсилват чупещата се коса и предпазват от повреждане. Тъй като е гъсто масло, то се нанася добре върху твърда и средно твърда коса.

Гъста коса

Зехтин

Зехтинът е много добра съставка за дълбоко подхранване на сухата коса, наред с маслото от жожоба, от африканското растение ший и от арган. То хидратира и подхранва, насища с антиоксидантни съставки и подсилва косъма. Най-добре се нанася върху гъста коса, но може да е твърде силно за тънките и без обем. Можете да комбинирате това базисно масло с етерични масла и тропически мазнини.



За всички типове

Някои по-непознати видове растително олио са страхотни съставки за маските за коса, употребени отделно или в комбинация. Такива са оризовото масло и конопеното масло. Олиото от ориз е богато на витамин E и създава защитна обвивка на кутикулите. По този начин се подсилва лъскавината и се редуцира цъфтенето на изтощените крайчета на косите. То няма аромат и може да се използва за всякакви коси. Конопеното масло е богато на аминокиселини, омега 3 и протеини, които подсилват косите и са здравословни за тях.