Автор
Woman.bg

Първото по рода си Състезание по езикова култура

На 29-и май (неделя) в актовата зала на 90. СОУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ се проведе за първи път в България състезание по езикова култура между петите класове на пет училища с учители на „Заедно в час“: 58. ОУ „Сергей Румянцев“, 106. ОУ „Григорий Цамблак“, 130. СОУ „Стефан Караджа“, 156. ОУ „Васил Левски“, ОУ. „Д-р Петър Берон“, Костинброд.

Състезанието се състоя благодарение на подкрепата на Младежкия съвет към Посолството на САЩ. Основната цел на събитието бе да мотивира учениците да повишат знанията си по български език и литература и да развият уменията си за екипна работа, така необходими за успех през 21 в.

Над 100 участници работиха в екипи върху 4 кръга, които включваха изученото от тях в часовете по български език и литература. Задачите ги поставиха в ролите на експерт към БАН (кръг членуване), редактори (кръг правопис), професори (кръг части на речта и части на изречението) и актьори (кръг трансформиращ преразказ).
Освен това на състезанието се оценяваха уменията за работа в екип. Всеки отбор имаше ментор, който наблюдаваше дали състезатели общувате с уважение, разпределят си ролите и достигат до решение заедно.

Отборите, постигнали най-много точки, получиха награди в отделните кръгове от представители на БГ Учебник и Уча.се. А на базата на общо класиране се връчиха купите за първо, втори и трето място. На състезанието имаше и много игри за опознаване между учениците от различните училища, както и изпълнения на песни за езиковите правила.

Какво ни казаха учениците след събитието „Нали ще дойде и догодина“, „От утре започваме да тренираме за купата“, „Участвахме не за победа, а за знанията и да се забавляваме“!