Автор
Роси Кацарова

Първите дами, които засенчиха съпрузите си

Първите дами са във фокуса на общественото внимание не по-малко от съпрузите си и несъмнено тяхната роля е също толкова трудна. Те трябва да бъдат не само представителни и изящни, но и да са модел за подражание, с перфектно семейство и социални ангажименти.

Когато обаче са надарени с неподражаем чар, остроумие, стил и силен характер, те не само с лекота се справят с гореизброените задължения, но и се превръщат в образец за следващите поколения.

Екипът на Bright Side е съставил списък с най-забележителни съпруги на държавни лидери, които успяха да спечелят сърцата на милиони и дори да станат по-популярни и обичани от своите по-силни половинки.

Джаки Кенеди, САЩ

"Моята задача е да покажа на света, че Америка не е държава с лош вкус", казва Жаклин Кенеди, съпруга на американския президент Джон Ф. Кенеди. Тя е може би най-известната първа дама на САЩ и до ден днешен продължава да вдъхновява дизайнери и режисьори.

"Роклята трябва да е достатъчно тясна, за да покаже, че сте жена, и достатъчно отпусната, за да покаже, че сте дама", казва още Жаклин Кенеди.

Тя очарова хората със своята изтънченост, хумор, остър ум и вечна отдаденост на съпруга си.

Мишел Обама, САЩ

Лъчезарна и естествена, Мишел Обама печели уважение и симпатии с лекота. Тя се занимава с различни обществени каузи, включително и с програма за борба със затлъстяването, наречена „Да се движим!“.

Същевременно тя с лекота демонстрира изискан стил и женственост, а благодарение на харизмата и интелекта си често засенчва съпруга си Барак Обама по време на публични събития.



Грейс Кели, Монако


Красивата и успешна холивудска актриса се отказва от кариерата си в киното, за да стане принцеса. Тя се омъжва за принца на Монако Рение III.
На първия си Коледен бал като принцеса Грейс кани деца от цялото княжеството, доказвайки, че е не само с красива външност, но и с добро сърце. През 1982 г. принцесата умира в катастрофа, но неподражаемият ѝ стил, изящната ѝ осанка и голямото ѝ сърце я превръщат в личност, будеща възхищение и до днес.



Карла Бруни, Франция

Успешен топмодел, певица и поетеса с красота и интелигентност – светът я познаваше и обичаше, още преди да разбере за политиката на Никола Саркози.

Въпреки скандалното си минало Карла бързо става любимка на френските жени, главно благодарение на свободолюбивия си характер.



Шантал Бия, Камерун

Първата дама на Камерун не може да остане незабелязана. Не само заради ефектния си външен вид, но и заради богатата си душевност. Шантал е ангажирана с множество благотворителни теми, а първият Африкански международен референтен център за изследване на превенцията и управлението на ХИВ/СПИН носи нейното име.

Извън пределите на страната си тя е известна главно заради съпруга си президента Пол Бия, но в родината си е силно обичана и почитана.



Шейха Моза, Катар

Нейно Височество шейха Моза бин Насер ал Миснед, съпруга на бившия емир на Катар, е една от най-стилните и влиятелни дами на Изтока. Въпреки традициите в региона Моза се появява на публични места без хиджаб, има докторска степен, удостоена е с Ордена на Британската империя и е специален пратеник на ЮНЕСКО.

Тя не е първата съпруга на емира, но има толкова голямо влияние в политическия живот на родината си, че е наричана „сивия кардинал“ на Катар. А в дългия списък с постиженията ѝ се открояват модернизацията на страната и установяването на отношения със западния свят.

Достатъчно е да споменем факта, че настоящият емир Тамим бин Хамад ат- Тани не е най-големият син и наследник. Противно на обичайните принципи за наследяване, на трона на Катар се възкачи синът на шейха Моза.



Кралица Летисия, Испания

Летисия, съпруга на крал Филип VI, е красива светска дама, модна икона и майка на две очарователни дъщери. Кралицата е по-известна в чужбина от съпруга си – поне сред жените, тъй като модните списания винаги пишат за нея.

Летисия има успешна кариера на журналист. След като става принцеса, тя обаче изоставя това поприще и се отдава на проектите за защита на децата и за насърчаване на развитието на културата и образованието.



Кралица Рания, Йордания

Елегантната дама е съпруга на краля на Йордания и майка на четири деца.

Историята на Рания е като на съвременна Пепеляшка – от обикновено момиче, работещо в офиса на Citibank в Аман, тя се превръща в съпруга на един от най-влиятелните мъже в Близкия Изток.

Кралицата казва, че се смята за истинска арабска жена и отделя по-голямата част от времето си на семейството. В същото време оглавява фонд, който се бори за правата на жените, срещу злоупотребата с деца, подкрепя програми за ваксинация и даряване на органи и цели да снабди всички училища в Йордания с компютри. Рания участва активно в изграждането на положителен международен имидж на Йордания и е патрон на различни видове изкуства.



Пън Лиюен, Китай

Съпругата на президента на Китай Си Цзинпин е известна китайска певица.

Когато среща бъдещия си съпруг през 1986 г., почти никой не е чувал за него, но Пън Лиюен е добре известна и обичана. Тя е умна, има силен характер и упражнява значително влияние в страната. И ако това не е достатъчно, тя е генерал-майор.

Пън Лиюен е наричана от народа „Феята на божурите“. Божурът е особено почитано цвете в Китай, тъй като се свързва със символа на императора и въплъщава красота и чувственост.