Някои бебета се раждат без коса, други пък поразяват акушерите с буйната си грива.

И едното, и другото са нормални явления. Гъстотата на косата и цветът й ще се уточнят значително по-късно. В тази статия ще обсъдим въпроса как трябва да се поддържа детската коса и трябва ли да се подстригва.

На ембриона започва да му расте коса в началото на третия триместър от бременността. Някои бебета се раждат с гъста коса, а други – напълно плешиви. Наличието или отсъствието на коса е най-вече генетично обусловено. На ранен етап няма начин да разберете доколко гъста ще е косата на вече порасналото дете и какъв цвят ще е тя. Косата приема окончателния си вид и оттенък приблизително на 3-4-годишна възраст.

Бебешката косичка е много тънка, със слабо формирана луковица в корена. През първите три месеца от живота на детето ще забележите оредяване на косата по слепоочията и тила – местата, които се подлагат на триене най-често. Косата се обновява на третия-шестия месец, като на мястото й пониква преходна коса, нещо между бебешка и нормална.

Четете още: До кога да кърмим децата си?



Да бръсна или не?

Според едно разпространено поверие, ако първата бебешка косичка бъде обръсната, детето ще има красива и гъста коса. Днес този мит е доказано безпочвен. Освен това педиатрите не препоръчват бебетата да се бръснат, тъй като съществува риск да бъдат повредени космените фуликули. Ако пък бебето има лишеи (себореен дерматит) тази процедура е крайно противопоказна.

За сметка на това подстригването е безобидно и никой лекар няма нищо против него. Родителите могат да се доверят на собствения си вкус, стига да не чакат бретонът да започне да бърка в очите на бебето. За процедурата ще ви трябват ножица, гребен и спрей-флакон с топла вода.

Забележка
Бебешката коса обикновено започва да капе на около 3-седмична възраст. На мястото й постепенно поникват нови кичури, които после също окапват. Този цикъл се повтаря няколко пъти.

Четете още: Бебето и обривите от памперса



Как е най-добре да се подстригва

Започнете от слепоочията и бретона – обикновено именно там се иска подкъсяване. За начало навлажнете косата с топла вода. Прокарайте длан по кичурите от горе надолу и внимателно ги разрешете. Разделете косата на малки кичури. Хващайте всеки един между показалеца и средния пръст и измествайте пръстите надолу, докато не достигнете желаната дължина. Бъдете много внимателни – ножицата е опасен остър предмет! След подстригването е желателно да изкъпете детето, за да не останат по кожата му косъмчета, които да му причиняват дискомфорт.

Привична обстановка

Преди да се заемете с подстригването, уверете се, че бебето е сито и не му се спи. За най-първото подстригване е важно не толкова качеството на изпълнението му, колкото спокойствието и настроението на детето. То ще се чувства по-добре, ако подстригването стане в привичната обстановка на дома ви. И разбира се най-добрият фризьор за бебето ще е майка му.

Подстригването като игра

Можете да направите процеса и по-забавен. Първо направете прическа на любимото плюшено мече на детето, а чак после подстрижете самото него. Можете да отвлечете вниманието на малчугана и с интересен анимационен филм. Въпреки че вместо телевизор ще е по-добре да сложите пред него голямо огледало, за да може да вижда ръцете ви и да не се притеснява от това какво се случва зад гърба му. Таткото също може да разведри детето, изигравайки му моно-спектакъл. Ако никой от тези трикове не свърши работа, остава да подстрижете детето, докато спи.

Прогноза за бъдещето

Преди подстригването обяснете на детето, че косата расте постоянно и че трябва да се подстригва от време на време, за да не пречи. Непременно го уверете, че много скоро кичурите му пак ще пораснат дълги.

А сега нека ви подарим, освен информация за първата прическа на детето, така и възможност да спечелите едногодишен абонамент за продуктите на Mustela. Достатъчно е да отговорите на въпросите в играта "Мама знае най-добре!", за да участвате в томболата. Успех на всички!