Вековната загадката защо жените са по-пълни, отколкото мъжете, е решена - дамите се нуждаят от пълни бедра и ханш, за да са интелигентни техните бебета, установи проучване.

Запасите от мазнини играят жизненоважна роля за развитието на мозъка на новородените чрез кърменето, казват учените. Професор Уил Ласек, епидемиолог от Университета в Питсбърг, Пенсилвания, който е ръководител на изследването, обяснява: "Мазнините в тези области са важни за изграждане на мозъка на бебето. Нужни са много мазнини, за да се изгради нервна система, и мазнините в тези области също са обогатени с DHA (докозахексаенова киселина), която е особено важен компонент в човешкия мозък. Изглежда, че жените са еволюирали да натрупват тези мазнини и да ги задържат докато пристигне бебето."

Четете още: Джъстин целува бременното коремче на Джесика

Отдавна е загадка защо жените имат толкова много телесни мазнини - обикновено 30 на сто от общото им тегло. Професор Ласек каза: "Това е подобно на нивата, наблюдавани при мечките, когато те навлизат в режим на хибернация или китове, живеещи в студените арктически морета. Жените са заменили мускулите с мазнини, затова те са около една трета по-малко силни от мъжете."

Мъжко тяло е изградено от само 5 до 10 процента мазнините, затова мъжете имат много по-стройна фигура.

Жената губи допълнителните мазнини по време на кърмене, когато това е необходимо за развитието на мозъка на бебето, според проф. Ласек. Майките, които кърмят, обикновено губят половин килограм мазнини на месец, добави той.

През последните 5 милиона години, средният размер на човешкия мозък се е утроил в обем – от 400 мл на 1,200 мл. Поради това може би жените са били принудени да станат по-пълни, за да се справят с нарастващите нужди на мозъка на бебетата.

Дейвид Бейнбридж, репродуктивен биолог в Университета в Кеймбридж, който е проучвал женската форма на тялото, каза, че най-новите открития могат да обяснят защо мъжете намират заоблените жени като певицата Дженифър Лопез толкова привлекателни: защото децата им вероятно ще бъдат по-умни.

Четете още: Как таблетите увреждат детската психика

"Млечните липиди (мазнини), които изграждат мозъка, са до голяма степен извлечени от мазнините, които се съхранява в бедрата и задните части на майката", каза той. "Жените с големи бедра имат по-високи нива на тези липиди. Има дори и доказателства, че техните деца са по-интелигентни."

През 2009 г., изследователи от университета Сейнт Андрюс в Шотландия стигнаха до извода, че мъжете са по-привлечени от заоблени жени, защото ги считат за по-здрави.

Източник: deteto.bg