Напоследък все по-често се говори за здравословно хранене и супер-продукти. Ако подберете правилно съставките, можете да си хапнете с полза за здравето дори и вкусен десерт с ниско съдържание на калории.

В две супени лъжици чиа се съдържат само 139 ккал, 31 % от които мононенаситени (полезни) мазнини, 16 % белтъчини, 44 % въглехидрати и 38 % фибри. Това означава два пъти повече мазни киселини омега-3, отколкото има в сто грама сьомга, както и шест пъти повече калций, отколкото има в чаша мляко. Плюс това с две лъжици чиа получавате 41 % от дневната норма влакнини (фибри).

Четете още: Вълшебни семена от древността – Чиа

Затова ви препоръчваме да си направите вкусен пудинг с чиа, круши, кокос и кардамон. Прави се много лесно – просто накиснете чиа в мляко за през нощта и на сутринта ще имате супер-полезна закуска или десерт!

Две рецепти със семена чиа – I част

Две рецепти със семена чиа – II част

Продукти за буркан от 400 мл.:


* 3-4 супени лъжици семена чиа;
* 375 мл. бадемово мляко;
* 2 чаени лъжички екстракт от ванилия;
* 1 чаена лъжица сироп от агаве;
* 1 чаена лъжица канела;
* щипка кардамомн

За украсата:


* 1 супена лъжица бадемово масло;
* 2-3 супени лъжици кокосова гранола;
* 1 узряла мека круша;
* щипка кардамон

Приготвяне:

Накиснете семената от чиа (плюс ванилията, канелагат, сиропа от агаве и кардамона) в буркан с мляко за една нощ, като го оставите в хладилника. През първите 30 минути е добре да разбърквате сместа от време на време, за да се разпределят равномерно семената. Сутринта добавете гранолата, бадемовото масло, крушата и кардамона.