Автор
Woman.bg

Психология на женствеността - силата на полата

Можем ли да променим живота си и самите себе си с помощта на една пола? Нека си поговорим за женствеността и женската енергия.

Полата вече от векове се смята за символ на женствеността и красотата. Съвременната мода обаче диктува други правила - жените все по-често обличат вместо поли и рокли строги панталони. В това няма нищо лошо. Феноменът се дължи на модните тенденции и на промяната в положението на жената в обществото.

Нека разгледаме гардероба си от психологическа гледна точка и оценим значението на женствените дрехи в живота ни.



Полата и ролята в обществото

Обществената роля на жената се е променила значително през вековете. Ако преди основно задължение на слабия пол са били домакинството, грижите за децата и обслужването на мъжа, то сега все повече жени се отказват от тези задължения в полза на кариерата и статута си. Това води както до вътрешни, така и до външни промени.

Вътрешно жените са станали по-уверени, понякога дори агресивни, напористи, целеустремени, активни, трезвомислещи. Всички тези черти поначало се смятат за мъжки, а не за женски.

Именно затова все по-често се случва жените да имат проблеми в отношенията си с мъжете, да се сблъскват с неразбиране. Мъжът по правило иска да вижда в партньорката си именно жена - остъпчива, пасивна, грижовна и нежна. Слабият пол обаче намира тези качества за неуместна пречка по пътя към целта си. Именно затова през последните години жените все по-активно изкореняват тези женствени черти, смятайки ги за недостатък.

Променяйки се вътрешно, жената несъмнено се променя и външно. Включва в образа си все повече мъжки дрехи, по-често носи панталони, тъй като полата може да бъде пречка в забързаното ежедневие. Отказвайки се от женствените дрехи, ние показваме на света, че преминаваме към мъжкия полюс. Това може да се окаже много полезно за кариерата и постиженията ни, но да ни изиграе лоша шега в други сфери, например отношенията с партньора и децата.

Тези промени не могат да се нарекат нито добри, нито лоши. Всеки сам определя доколко е имал полза от тях.

Енергетичната функция на женствените дрехи

В източните култури полата се смята не само за символ на женственост, но и за средство за натрупване на женска енергия, нормализиране на хормоналния фон, възстановяване на сексуалната енергетика. Това впрочем не важи за късите поли. Те не притежават подобна енергетична функция, даже напротив - изсмукват енергията от нас.



Сигурно сте забелязали, че след продължително носене на къса пола или рокля се чувствате леко отпаднали? Това може да е следствие от изчерпването на женската ви енергия. Неслучайно в древността се е смятало, че жените с оголени крака са уязвими за уроки. Затова не забравяйте да си давате редовно почивка от късите поли и рокли.

Късата пола обаче има и един плюс. Разпилявайки енергията си, ние излъчваме поток от сексапил към околния свят. Именно затова мъжете често са силно привлечени от късите поли (именно поли, а не панталонки!). Силният пол улавя потоците енергия и изпитва влечение към вас. Но не бързайте да се радвате - това привличане може да е само временно и да приключи в момента, в който изчерпите енергетичните си запаси. После мъжът ще изгуби интерес към вас. Именно затова дългите поли се смятат за символ на майчинската женска енергия, а късите - за символ на сексуалното влечение.

Мъжът, който е бил очарован от вас с дълга пола или рокля, ви харесва като потенциална съпруга и майка. Мъжът, който е очарован от вас с къса пола, ви харесва като сексуален обект.



Що се отнася до изконно мъжките дрехи в женския гардероб (панталони, шорти, костюми) трябва да се отбележи, че те нямат никаква енергетична стойност за жената. Ние не получаваме от тях онова, от което имаме нужда като жени, постепенно изчерпваме вътрешната си привлекателност и сексуална енергия, без да има откъде да ги възстановим. Както е казала Коко Шанел "В роклята търсете жената. Ако няма жена, няма и рокля".

Вътрешно преобразяване и самооценка

Вероятно сте забелязвали, че състоянието ви се променя в зависимост то това дали обличате пола или панталон. Имайте това предвид - женствените поли и рокли създават специфична аура, която ни преобразява отвътре. Настроението и самооценката се променят заедно с походката и възприемането на света.



Често жените се оплакват, че не могат да носят рокли, защото се чувстват неуверено и неудобно. Но тях не ги притеснява неувереността - напротив, именно навлизането на увереността в психическата нагласа ги кара да се смущават. Чувстват се неудобно, защото не са свикнали да се чувстват така, да улавят мъжките погледи и да усещат собствената си привлекателност.

Вътрешните промени неизбежно пораждат външни такива - и обратното. Именно затова ако искате да промените живота си, да изградите надеждна любовна връзка, да се чувствате женствени, сексапилни и уверени в себе си - пробвайте да поносите наистина женски дрехи.