В стремежа си да се храним пълноценно често ставаме жертва на някои рекламни хватки. И в опита си да намалим калориите и вредните храни всъщност постигаме обратния ефект. А всъщност е съвсем просто – рекламата има за цел да ни кара да купуваме, а не да ни обяснява кое е полезно за здравето ни.

Предлагаме ви няколко примера за храни, които са успели да си спечелят славата на здравословни, но не благодарение на своите качества, а заради рекламната активност на техните производители:

Йогурт и плодово мляко


Защо ги ядем? Те безспорно са вкусни, в привлекателни опаковки, помагат за храносмилането, съдържат калций и са “толкова леки, че можем да ги ядем в неограничено количество”.

Всъщност... йогуртът е с доста висока масленост - в една опаковка се съдържат 150 калории. Отделно от мазнините в тях се съдържат доста захар или подсладители. А 0,5% масленост най-често означава твърде голямо количество нишесте.


Рационалното предложение: търсете „златната среда”, т.е. млечни продукти с 1,5-2% масленост, по-възможност без ароматизатори и добавки. Срокът на годност не трябва да превишава 7-10 дни - в противен случай не може и да става дума за някакви млечни бактерии. За да можете да се заситите по-лесно, хапнете с млякото и филийка пълнозърнест хляб.

Мюсли

Защо ги ядем? Според рекламните послания, те са полезна храна, която увеличава отделянето на енергия.

Всъщност... необработени мюсли не яде никой. Те се пържат или пекат, заливат се с мляко, мед, сушени плодове, шоколад и наистина изглеждат много апетитни в чинията и хрупкави в устата. Ако в 100 грама сурови необработени мюсли се съдържат около 300 калории, в печените, с различни допълнителни съставки има 400-500 калории.

Четете още: Бързи звездни диети - II част

Рационалното предложение: ако не харесвате сурови мюсли, яжте обработени, но не тези, които са запържени в масло, а само запечените. Най-добрите добавки са стафидите и ядките. Препоръчително е да ги консумирате с кисело или прясно мляко - за да уравновесите въглехидратите с лесно усвояеми белтъчини.

Газирани напитки „лайт”

Защо ги пием? На екрана момиче с мерки 90-60-90 пие газирана напитка „лайт” , обкръжена от красиви млади мъже. Търсената асоциация е ясна - тя не просто така има такива дълги крака. И искаме да пробваме и ние! При това колкото се може повече!

Всъщност... калоричността на напитките “лайт” се понижава за сметка на замяната на захарта с подсладители. Най-често това е аспартам, чиято полза доста често се поставя под съмнение от някои изследвания.

Да, за преки вреди не може да става дума, но е установено например, че дори при незначително нагряване аспартамът се разпада на отделни съставни части, една от които е формалдехид. Това, разбира се, са крайности, до които се стига в лабораторни условия.

На практика, в 1 литър газирана напитка има не повече от 50 грама аспартам, т.е. за да се стигне до опасни последици са нужни към 100 литра. Но все пак – кому е нужен подобен заместител, след като захарта не може да се определи като по-вредна.

От друга страна, въглеродният газ също дразни стените на стомаха и червата. Освен това той засилва апетита. Напитките, съдържащи кофеин (кока кола, пепси и повечето енергийни напитки), пък временно потискат апетита, а това може да доведе до дисбаланс.

Рационалното предложение: ако не можете да се откажете от газираното, консумирайте го в малки количества задължително след хранене, но не и на празен стомах.

Пакетирани сокове

Защо го пием? Защото са вкусни и смятаме, че са ни необходими.

Всъщност... истинските плодове и тези сокове имат малко общо. Направени сравнения показват, че в индустриално произведените “натурални сокове” има в пъти по-малко витамини и фибри, отколкото в току-що приготвените от истински плодове и зеленчуци. Затова пък простите въглехидрати са далеч повече. Един литър “купешки” сок съдържа средно 500 калории. Разбира се, има и такива без захар, но за да се постигне “оригиналния” вкус, са добавени фруктоза или други подсладители.

Рационалното предложение: избирайте сокове, в които няма консерванти и оцветители (ако успеете да намерите такива). Ако по някаква причина не можете да си правите сок у дома, избирайте от магазина тези, които са обогатени с витамини и са в тетра-пак опаковка - в стъклените опаковки витамините се разрушават бързо под въздействието на светлината.

Купувайте сокове, които съдържат и месеста част от плода (макар и в твърде минимално количество) - в тях поне има някаква целулоза. Не пийте соковете на гладно – в противен случай бързо ще огладнеете.

Източник: zdrave.bg

Четете още: След диета хората са два пъти по-тъжни