Да се храним здравословно не означава само да консумираме полезни продукти, но и да го правим правилно.

Дори и да нямате воля и възможност да спазвате сложни хранителни и двигателни режими, то със сигурност можете да се съобразите с няколко прости правила за здравословно хранене:

Дъвчете бавно

Добре сдъвканата храна дава възможност на организма ви бързо да я усвои и да ви даде чувство за ситост. Ако сдъвчете само три-четири пъти храната и в рамките на 5 минути успеете да погълнете всичко пред себе си, мозъкът ви няма възможност да „разбере“ какво се е случило и ще продължава да изпраща сигнал, че сте гладни, така че колкото и много да изядете, все няма да се чувствате добре.

Не вечеряйте пред компютъра

Това правило се отнася и за всяко друго хранене през деня. Едно от удоволствията в живота е именно храната и занимаването с нещо странично като гледане на телевизия или междувременно работене на компютъра пречат да му се насладите. Отделете 20 минути от забързаното си ежедневие, за да се успокоите и да превключите на по-ниска честота докато се храните. Така не само ще се заситите по-бързо и по-качествено, но и ще дадете възможност на организма си да се отърси от стреса и да възвърне равновесието.

Не си „почивайте“ по време на хранене

Паузата по време на обяд или вечеря с цел да успеете да погълнете по-голямо количество храна е абсолютно притивопоказна. Ако вече не ви се яде, откажете се. Така ще се научите да различавате усещанвето за ситост, а не да съдите за него по празната чиния.

Хранете се не 3, а 5 пъти на ден

Ако хапвате по-често, но в по-малки количества, ще научите организма си да не трупа резерви за момента, когато времето между обяда и вечертя ви ще има 6-7 часа. Полезно за тялото е между храненията да има не по-повече от 3-4 часа. Дори и да бързате, е по-добре като междинно хранене да хапнете нещо малко и висококалорично, отколкото да чакате да се освободите за основното ядене (след няколко часа).

Не наваксвайте с храненето вечер

Както казва поговорката – Закуската изяж сам, обяда сподели с приятел, а вечерята остави на врага. Разбира се, не е здравословно да пропускате хранене, но обилното похапване преди лягане също не е полезно за организма. То влияе зле на съня, тъй като енергията, която получавате, не може да бъде изразходвана в следствие на което тя директно се преобразува в мазнини.

Четете още: 10-те най-вредни храни за детето ви

Създайте си график

Ако хапвате по едно и също време на деня, организмът ви ще „запомни“ това и ще работи по-ефективно. Вечерята след 8 часа не е подходяща, ако искате да отслабнете. По това време на денонощието метаболизмът на човек се забавя все повече, тъй като организмът очаква скоро да си легнете.

Пийте вода

Макар и днес водата да има много заместители като газирани напитки, сокове и студени чайове, нищо не може да я измести като източник на хидратация и подобрител на метаболизма. Тя, за разлика от гореизброените напитки, не съдържа консерванти, емулгатори, стабилизатори, подсладители и концентрати. Около 70% от организма на човека е вода, но нейното съдържание не е константно и трябва да се поддържа през цения ден. Пиейки вода, ще подобрите работата на мозъка си и ще имате повече тонус. Често чувството за жажда се бърка с чувство за глад, така че ако не забравяте да пиете през деня, няма да сбъркате.

Хранете се разнообразно

Избягването на въглехидратите или мазнините в менюто отдавна вече не е формула за здравословното хранене и отслабване. В менюто трябва да присъстват всички хранителни вещества, от които организмът има нужда. Така той ще функционира добре и вие ще се чувствате добре.

Четете още: Преяждането по празниците всъщност е полезно

Източник: cveten-dom.com